Foto: TT

Hundratals miljoner kronor borta – i dag faller domen i härvan kring Falcon Funds

Uppdaterad
Publicerad

Enligt åklagaren har över 20 000 premiepensionssparare drabbats i härvan kring Falcon Funds – i dag faller domen vid Stockholms tingsrätt. Döms de huvudmisstänkta riskerar de långa fängelsestraff och mångmiljonskadestånd.

– Aldrig tidigare har så få stulit så mycket av så många, på så kort tid, sa åklagare Jerker Asplund i rätten.

Ett synnerligen välplanerat och systematiskt angrepp på det svenska pensionssystemet”.

Så beskrev kammaråklagare Jerker Asplund skandalen kring Falcon Funds  – en härva som beskrivs som den största stölden i svensk dokumenterad rättshistoria – i sin slutplädering.

I dag avslutas den första delen i utredningen vid Stockholms tingsrätt. Och det är två huvudmän som pekas ut som hjärnorna bakom kuppen:

  • En 42-årig svensk
  • En 63-årig amerikan

Därtill misstänks de två huvudmännen ha samarbetat med en 59-årig svensk kapitalförvaltare för att köpa in dåliga värdepapper.

Levde jetsetliv

Brottsligheten möjliggjorde ett jetsetliv. Bland annat har en bostadsrätt värd 40 miljoner kronor, en lägenhet i London, lyxbilar och klockor kopplats till de åtalade, rapporterar TT.

Åklagaren påstår att pengarna för drygt 20 000 pensionssparare i de statliga PPM-systemet kapades – genom att man kommit över deras pinnkoder – sedan accelererade förlustaffärerna – för spararna – genom att man sålde värdepapper till överpris till pensionsspararnas fond.

Enligt åklagaren gjorde affärerna under 2012-2013 att pensionsspararna förlorade minst 230 miljoner kronor. Över 20 000 premiepensionssparare ska vara drabbade.

Åklagaren yrkar på att de tre huvudmisstänkta, som nekar till brott, ska dömas till maxstraff för grov trolöshet mot huvudman, grovt bedrägeri och grovt mutbrott.

Greps på flykt undan rättvisan

Maxstraffet är åtta års fängelse, vilket i det här fallet har omvandlats till sju år och nio månader eftersom åklagaren också yrkar på näringsförbud för alla tre, samt utvisning för amerikanen, rapporterar TT.

Därtill vill åklagaren att 63-åringen och 42-åringen solidariskt ska bli tvingade att betala skadestånd till penssionsspararna.

En fjärde åtalad, närstående till kapitalförvaltaren, riskerar två och ett halvt års fängelse för grovt penningtvättsbrott för att ha befattat sig med en misstänkt muta till kapitalförvaltaren, rapporterar TT.

42-åringen greps i september förra året efter en tid på flykt då han bland annat kapade sin fotboja och flydde husarresten i Storbritannien. Månader sedan dök han upp i Ungern på väg att försöka ta sig in i Ukraina med falskt pass, rapporterar Expressen. 42-åringen greps senare i en by i Ungern.

Fakta: Falcon Funds och premiepensionen

I februari 2016 stoppade Pensionsmyndigheten insättningar i det Maltabaserade bolaget Falcon Funds fonder. Bolaget misstänks ha tömt premiepensionsfonder på stora summor genom ett upplägg i Temple Asset Management, som Falcon Funds delegerat skötseln av fonderna till.

Pensionsmyndigheterna stoppade insättningarna i fonderna, efter misstankar om att tusentals pensionssparares bank-id kapats för att göra otillåtna fondbyten inom premiepensionssystemet. I juni samma år sade myndigheten upp avtalet med fondbolaget.

Utredningen som rör Falcon Funds är uppdelad i två delar, varav den första har avhandlats i Stockholms tingsrätt.

Fyra personer är åtalade för grov ekonomisk brottslighet som rör brott i Sverige under 2012–2013. En 63-årig amerikan och en 42-årig svensk man har enligt åklagarna mutat en svensk fondförvaltare med 4,5 miljoner kronor för att han skulle köpa onoterade värdepapper från amerikanens bolag till ett överpris.

Utöver de tre huvudmisstänkta har det väckts åtal mot en 65-årig svensk man som är närstående till fondförvaltaren. Han misstänks för grovt penningtvättsbrott, för sin befattning med mutan.

Cirka 22 000 sparare hade pengar i Falcon Funds fonder när Pensionsmyndigheten sade upp avtalet med bolaget. Myndigheten har tidigare uppskattat att mellan 700 miljoner och 800 miljoner kronor saknas i härvan.

Ekobrottsmyndigheten avser väcka åtal i den andra delen, som rör Falcon Funds verksamhet på Malta, senare i vår.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.