”Det är lite som en sagovärld. Nästan som ett Leos lekland för vuxna”, säger svenska Natali Barisic Foto: SVT

Hundratals svenska kvinnor jobbar i Dubai – ”Ett lekland för vuxna”

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals unga svenska kvinnor har flyttat till Dubai för att jobba på nattklubbar. De lever ett liv där sol, fest och lyx är vardag. Men bakom den glamorösa fasaden råder strikt islamisk lag – och krav om ett attraktivt yttre.

– Se bra ut. Det är kravet, säger Julia, 31.

Många av dem har sökt sig till Dubai med drömmen om en lyxig tillvaro där det går att tjäna stora summor pengar. I SVT:s nya dokumentär ”Dubaitjejer” berättar några av dem om livet i Förenade Arabemiraten.

– Det är lite som en sagovärld. Nästan som ett Leos lekland för vuxna, säger svenska Natali Barisic, 28 år.

Kvinnorna i dokumentären har alla jobbat på nattklubbar där notorna i vissa fall kan landa på miljontals svenska kronor. En del i jobbet som värdinna på nattklubb bygger på att kvinnorna själva festar på jobbet.

– En av mina uppgifter är ju att öka försäljningen. En del i det är att den alkohol som står på bordet tar slut. Är det bara tre-fyra personer som har en jättestor flaska så måste någon annan hjälpa dem att dricka, säger Natali Barisic.

Sharialagar styr Dubai

Men samtidigt som champagnen flödar bland turister och inflyttade svenskar finns det också en annan sida av Dubai.

Det råder sharialagar, där sex utanför äktenskapet är strikt förbjudet. Våldtäktsoffer och ogifta kvinnor som blir gravida riskerar hårda straff.

De svenska kvinnorna i dokumentären berättar alla att de inte har några kvinnliga vänner som ursprungligen är från Dubai.

– Det är ju inte som i Saudiarabien, utan tjejer här kan jobba och köra bil och allt sånt. Men jag vet faktiskt inte hur det ser ut, jag har inga emiratiska tjejkompisar, säger 27-åriga Paulina Fredricsson.

Finns undantag från lagarna

Men det finns vissa undantag från sharialagarna. Alkohol får till exempel serveras på hotell och nattklubbar, och de svenska tjejerna i dokumentären menar att de inte märker av sharialagarna i sin vardag.

– Jag rör mig inte i kretsar där muslimska killar har flickvänner eller fruar, säger Natali Barisic.

Dokumentären Dubaitjejer går att se i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.