Foto: SVT

Många barn till missbrukare utan hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Julen kallas ibland för barnens högtid men hundratusentals barn lever i familjer där minst en förälder har problem med alkohol.

Folkhälsoinstitutet räknar med att det är ungefär 385.000 barn i Sverige, som lever med minst en förälder som har ett riskbeteende eller ett utvecklat beroende av alkohol, men av dem är det bara en procent som får någon form av hjälp.

Gunborg Brännström är projektchef på Sveriges Kommuner och Landsting och leder ett projekt som syftar till att förbättra stödet till barn i familjer där det finns problem med alkohol.

Alkoholproblem på julen

– Ungefär en procent får stöd i barngrupper varje år, alltså en väldigt liten del. Det är lite skralt, skulle man kunna säga, säger hon.

Mycket liten kunskap

Sveriges Kommuner och Landsting började för några år sedan att se över barn- och familjeperspektivet i missbruksvården för att se hur den kunde förbättras, men då visste man inte riktigt var man skulle börja:

– Då tittade vi på om det fanns någon kunskap kring hur det ser ut med relationer mellan föräldrar som har missbruksproblem och deras barn. Men det fanns ingen, eller mycket liten kunskap om det, så vi bestämde oss för att vi måste börja med att göra en kartläggning för att få en bild av hur det ser ut, berättar Gunborg Brännström.

De föräldrar i missbruksvård som besvarade enkäten hade sammanlagt 3.800 minderåriga barn. Av dem var det 26 procent som fått hjälp.

– Det är väldigt många barn som är berörda och det borde beaktas på ett helt annat sätt än vi sett hittills. De här barnen löper mycket högre risk än andra barn att hamna både i egen ohälsa och eget senare missbruk, säger Gunborg Brännström.

Några organisationer som kan ge stöd och hjälp om du själv eller någon i din familj har problem med alkohol:

Anonyma Alkoholister

http://aa.se

Bris, Barnens rätt i samhället

http://bris.se/

telefon: 116 111

Chatt:

Julafton, juldagen och annandag jul mellan 11.00 och 19.00

Nyårsafton och nyårsdagen mellan 11.00 och 19.00

Övriga dagar  10.00-22.00

Ersta Vändpunkten

http://www.erstadiakoni.se/sv/vandpunkten/

vandpunkten@erstadiakoni.se

Chatt:

23 december mellan 20.00 och 22.00

Julafton mellan 21.00 och 23.00

Juldagen mellan 13.00 och 14.00

Stiftelsen Trygga Barnen

http://www.tryggabarnen.org

kontakt@tryggabarnen.org

0727-11 71 72

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alkoholproblem på julen

Mer i ämnet