Hur väl förberedd är du på ett större strömavbrott? Arkivbild. Foto: TT

Så förbereder sig svenskarna på strömavbrott

Publicerad

Både energimyndigheten och MSB varnar för att svenskarna i allmänhet är dåligt förberedda på stora strömavbrott. Sämst förberedda är de yngre menar de. Ni delade med er av era tankar i vår chatt.

SVT rapporterade · Strömlöst Sverige: Hur förbereder du dig?

Hej vänner, jag heter Dante och är en av de reportrar och researchers som har jobbat med Strömlöst Sverige. Välkommen hit, dela gärna med er av era erfarenheter, tankar och frågor.
09.31
Välkommen till SVT:s strömavbrottschatt! Hur väl förberedd är du? Är du orolig? Har du några tips? Dela gärna med dig här!
10.10
Tomas Lundström är rustad för månader utan ström. 

Tomas är rustad för kris: ”Förlita dig inte på andra”

Boende i små samhällen är bättre förberedda vid ett längre strömavbrott – det visar en undersökning som Novus gjort för SVT Nyheter. Undersökningen kommer inte direkt som någon överraskning för Tomas Lundström i Ljusvattnet söder om Skellefteå.
10.11
Det är många som har hört av sig via mejl efter att ha läst våra artiklar, bland annat efterfrågas bättre information från kommunerna. Jag vill gärna rekommendera både MSB:s och Energimyndighetens sajt som har mycket matnyttigt även om de inte har koll på exempelvis trygghetspunkter i de olika kommunerna.
10.15
Under en tid av extremt dålig psykisk hälsa, levde jag utan el i nästan ett år. Man lär sig rutiner, man lär sig finna vägar, man förstår hur bra man har det och att inte ta någonting för givet - och man blir starkare. Och mån utvecklar ett väldigt bra mörkerseende...
Viktiga läxor för oss alla!
10.16
Har fjärrvärme. Stor chans att den fungerar ända fram till mitt hus. Men om mitt hus blir strömlöst så blir det ändå inte varmt hemma eftersom cirkulationspumpen stannar. Borde det inte finnas ett enkelt backupsystem så jag kan ansluta pumpen till ett bilbatteri?
Det borde det, tyvärr har jag själv inte koll på några sådana tekniska lösningar. Tror att det finns en hel del människor som inte har koll på den här problematiken.
10.22
Jag har tidigare bott i en liten ort utanför Halmstad, där gick strömmen för jämnan. Otroligt frustrerande för en tonåring som brukade sitta klistrad framför tv:n eller datorn. Ofta blev det tända en god bok framför kaminen eller en promenad ner till havet.
10.22
Tack för att ni gör denna serie. Jag tror att det behövs. Vi behöver öka vårt medvetenhet om dessa saker.
Stort tack
Tack själv för att du har tagit dig tid att läsa våra artiklar Ann, det värmer.
10.23
Hej Dante! Jag tycker strömavbrott verkar läskigt.
Hej Alexandra, ett kortvarigt strömavbrott behöver ju inte vara så läskigt, särskilt inte om man är förberedd. Däremot är det lite läskigt hur beroende vårt samhälle har blivit av el.
10.24
Efter Gudrun var jag utan ström i över en månad, efter Per i par veckor, så efter de bestämde jag mig att se till klara såna perioder, och har nu så jag klarar mig i månader om det behövs.
Hej Johan, jag minns Gudrun mycket väl. Vi fick dock tillbaka strömmen efter någon dag bara. Måste ha varit tufft att klara sig så länge utan el. Låter dock som att du har tagit de här erfarenheterna och gjort något bra av dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strömlöst Sverige

Mer i ämnet