Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur det går när SVT:s reporter försöker lära sig (lite) koreanska. Foto: SVT/StoryblocksVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hur svårt är det att prata koreanska egentligen?

Uppdaterad
Publicerad

Den sydkoreanska serien “Squid game” har gjort supersuccé på Netflix, och de senaste åren har både kulturen och språket från landet spridits mer och mer.

Här kommer några enkla koreanska fraser som du kan lägga på minnet för att imponera på middagen ikväll (för serien kommer alldeles säkert komma på tal).

Den sydkoreanska serien ”Squid game” är på väg att bli Netflix största succé hittills. Men överlevnadsthrillern är bara den senaste i raden av populärkulturella exporter från landet de senaste åren.

– Den verkliga explosionsartade spridningen av koreansk kultur sker just nu. Inte minst sedan pojkbandet BTS på allvar började betraktas som världens mest populära band, säger Nina Kartal, reporter på Kulturnyheterna som bevakar koreansk popkultur.

– Min uppfattning är att det är först med det som en bredare allmänhet börjat förstå det här skiftet, att vi faktiskt inte bara influeras av amerikansk kultur längre, fortsätter hon.

K-pop fick sitt genombrott 2012 då den sydkoreanske sångaren Psy blev världsskänd med låten Gangnam Style. Sedan dess har sydkoreansk kultur väckt intresse över hela världen. Bara i den senaste versionen av den brittiska ordboken Oxford English Dictionary har 26 nya koreanska ord tagit plats.

Fenomenet med det stora intresset för koreansk kultur har faktiskt ett namn, Hallyu, eller den koreanska vågen.

– En faktor är att staten faktiskt satsat stora pengar på kulturen sedan millennieskiftet. De bestämde sig liksom för att popkultur skulle bli deras “grej”. Det är ju ett förhållandevis litet land inklämt mellan stormakter, och då kanske en mer kulturell makt, soft power, var närmare till hands att satsa på, säger Nina Kartal.

Sökande till kurser i koreanska har ökat med nästan 200%

På Stockholms universitet har man märkt av hajpen. 2019 var det lite drygt 600 personer som sökte kurs i koreanska, i år var det 1 800 personer.

– Spridningen av populärkultur utanför Sydkoreas gränser märks verkligen av, säger Gabriel Jonsson, docent i Koreas språk och kultur vid Stockholm universitet.

Gabriel Jonsson menar att ökningen dels beror på att intresset för koreansk kultur, men också för att kurserna sedan pandemins utbrott 2020 ges digitalt.

– Många säger att de lyssnat på k-pop, kollat på korenska tv-serier och därför blivit lockade att lära sig språket, säger han.

Vad tycker du om Squid game?

– Jag har inte sett den än, säger Gabriel Jonsson.

Vill du lära dig några koreanska fraser? Kolla i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer