Antalet biluthyrningar har minskat dramatiskt i pandemins spår. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Hyrbilsmarknaden i Sverige rasar på grund av coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har fått Hertz att lämnat in en ansökan om konkursskydd i USA. Även i Sverige har marknaden för biluthyrningsföretagen tvärnitat.

– Det är klart att många har det fruktansvärt tufft just nu, säger Anders Trollsås, vd på branschorganisationen Biluthyrarna Sverige.

Under natten till lördagen kom beskedet – det globala biluthyrningsföretaget Hertz Global Holdings vars ekonomi har kraschat på grund av coronapandemin – ansöker om konkursskydd. Verksamheten i Sverige påverkas inte i nuläget, men samtidigt vittnar branschorganisationen Biluthyrarna Sverige om att läget är mycket ansträngt även här.

Enligt vd Anders Trollsås väntar man sig en minskning på omkring 50 procent jämfört med 2019. Värst ser det ut för de företag som riktar in sig på internationella kunder vid flygplatserna.

– Den tenderar att gå mot noll av förklarliga skäl, säger Anders Trollsås.

Hoppas på att det vänder med sommaren

Samtidigt hoppas branschorganisationen på att läget ska vända i sommar.

– Vi tror att efterfrågan inför och i sommar kommer att bli hyggligt stark då bil verkar bli det sätt som vi kan och får semestra på. Vi får många förfrågningar, men samtidigt gör osäkerheten kring reserekommendationerna från myndigheterna att folk inte riktigt vågar boka ännu.

För att klara den akuta krisen har flera av de svenska biluthyrarna minskat sin fordonsflotta, vilket gör att det kan bli svårare att få tag på bilar lokalt. Därför uppmanar Anders Trollsås kunderna att vara ute i god tid.

– Våra medlemmar, liksom många andra, sliter väldigt ont ekonomiskt då en stor del av kostnadsmassan består av outnyttjad vagnpark som binder stora fasta kostnader.

– I andra änden är efterfrågan efter våra tjänster stor hos vissa kommuner, regioner och samhällskritiska myndigheter.

”Fruktansvärt tufft”

Enligt Anders Trollsås har krisen inte påverkat prissättningen nämnvärt, det kostar med andra ord lika mycket att hyra bil.

– Däremot tror jag att avbokningsreglerna har blivit mer liberala.

Är ni oroliga över konkurser?

– Det är rätt olika, för vissa är flygplatserna huvudverksamheten som ligger nära noll. Där är vi beroende av att vi får hjälp av staten.

Enligt Anders Trollsås omfattas inte biluthyrarna av det stödpaket som riktar sig mot hyrorna.

– Vi tror att det beror på ett fel så vi håller på att jobba för att komma med i det. Om vi gör det tror jag att de flesta av våra medlemmar kommer överleva men det är klart att många har det fruktansvärt tufft just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.