– Pengarna mår bäst av att vara kvar i företagen, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen. Foto: SVT

Hyresgästföreningen: Det är skrämmande

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgästföreningen kritiserar de stora uttagen ur de kommunala allmännyttiga bostadsföretagen. De kallar det en skrämmande stor dubbelbeskattning av 3 miljoner hyresgäster och menar att pengarna borde användas till att rusta upp och bygga nytt istället.

– Vi tycker att detta är ett allvarligt problem. Det förs ut väldigt stora summor ur bostadsbolagen som sedan går till sådant som vi tycker borde finansieras via skattesedeln, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen kritiserar värdeöverföringarna hårt och menar att det handlar om en slags dubbelbeskattning av hyresgäster. Detta eftersom de anser att hyresgäster betalar för två gånger för kommunal verksamhet. Både genom kommunalskatt och indirekt genom hyran.

– Eftersom det finns ett stort upprustningbehov samtidigt som man behöver bygga väldigt många nya bostäder, så tycker vi att pengarna mår bäst av att vara kvar i företagen, säger Erik Elmgren

”Håller sig i all väsentlighet inom ramarna”

Att 6,8 miljarder kronor har plockats ut ur de kommunal allmännyttiga bostadsföretagen de senaste fyra åren kallar han ”skrämmande”.

Chris Österlund, finanschef på SABO, branschorganisationen för omkring 300 allmännyttiga bostadsföretag, menar att utdelningarna följer den lagstiftning som finns.

– Jag tycker att våra medlemmar har gjort avvägningen på ett bra sätt. Man ska komma ihåg att de utdelningar som man har plockat ut följer den lagstiftning som finns och att det är det viktiga. Man har redan idag en reducerad möjlighet att göra utdelningar jämfört med privata fastighetsägare. Man håller sig i all väsentlighet inom de ramarna, säger hon.

Finns ett regelverk

Det finns regler för hur mycket pengar som får plockas ut ur de kommunala bostadsbolagen i form av värdeöverföring. Därtill finns det undantagsregler om man vill dela ut mer än så. Till exempel kan kommunpolitiker hänvisa till att pengarna ska användas till sociala ändamål eller integration.

– Men de här pengarna används ofta till annat. Pengarna har gått till alla möjliga konstiga saker, det kan vara allt från slottsparker, hotell och bullerplank till åtgärder mot hemlöshet. Alltså sådant som ska finansieras av kommunens skatteintäkter, säger Erik Elmgren.

Dessutom vänder han sig mot att det inte finns någon sanktionsmöjlighet om en kommun bryter mot de uppsatta reglerna.

–  Vi kan konstatera att ett antal företag har brutit mot reglerna men det finns ingen sanktion. Då blir lagstiftnngen tandlös. Vi skulle vilja se en myndighet som kontrollerar och för tillbaka pengar som plockats ut felaktigt.

Gör SVT:s hyrestest!

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Gå till formuläret genom att klicka här.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet. Mejla oss på bostadsokes@svt.se!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.