Hyresgästföreningen: ”Innebär att man inför marknadshyror”

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget om fri hyressättning i nyproducerade lägenheter som presenterades i en utredning i dag innebär ett första steg mot marknadshyror enligt Hyresgästerföreningen som är mycket kritiska. Fastighetsägarna är dock positiva och tror att förslagen kan leda till fler nya hyresrätter.

Marie Linder, ordförande i Hyresgästföreningen, kallar förslaget i hyresutredningen för ett ”systemskifte i bostadspolitiken” och tror att konsekvensen blir högre hyror.

– Det här innebär ju faktiskt att man inför marknadshyror, både i nyproduktion och också i befintligt bestånd när man bygger om till exempel vindar, säger Marie Linder strax efter att utredningen presenterades.

Marknadshyror

Anders Holmestig, vd för Fastighetsägarna, är positiv till utredningen och tror att det kommer leda till fler nya hyresrätter.

– Det förslaget är en pusselbit för att skapa bättre förutsättningar för investeringar och det minskar osäkerheten när man vill satsa som fastighetsägare på ett bostadsprojekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Marknadshyror

Mer i ämnet