Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi kommer inte att hjälpa Vänsterpartiet” Hör Ebba Busch ge besked i misstroendefrågan Foto: Fredrik Sandberg/TT/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

V står fast vid hotet om att fälla regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet står fast vid hotet om en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven om regeringen går vidare med utredningen om marknadshyror.

Men frågan om fri hyressättning splittrar de politiska partierna.

– Vi kommer inte att hjälpa Vänsterpartiet med att skramla och väsnas mer i den här frågan för att försöka stoppa förslaget, säger KD-ledaren Ebba Busch.

Fri hyressättning för nyproducerade hyresrätter från och med sommaren 2022. Det kan bli verklighet om regeringen går vidare med den utredning som i dag har presenterats och som baseras på en av punkterna i januariavtalet.

Men frågan är kontroversiell och splittrar de politiska partierna.

V vill föra samtal med regeringen

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar uppger att hon står fast vid att hotet om att väcka misstroende mot statsministern Stefan Löfven om regeringen går vidare med förslaget.

– Nästa steg efter att chockbeskedet till Sveriges hyresgäster om att regeringen vill höja deras hyror är att sätta sig ner med regeringen och Annie Lööf för att lösa den här frågan. Vi vill undvika en regeringskris och lösa bostadskrisen, säger Dadgostar.

Hur ser den konkreta planen ut för att lägga fram ett misstroende?

– Vi är inte riktigt där ännu, vi vill sätta oss med regeringen och lösa frågan. Regeringen måste besinna sig, ta ett steg tillbaka och sätta sig och lösa frågan.

När kommer ni lägga ett misstroendevotum?

– Det är inte det vi söker eller vill, men vi har sagt hela tiden att på våra mandat kan man inte lägga ett förslag på marknadshyror.

KD vill inte ge stöd till V

Men om Vänsterpartiets hot om att väcka ett misstroende ska bli verklighet krävs stöd från Moderaterna eller Kristdemokraterna. Och om regeringen ska fällas krävs även stöd från SD.

Nu meddelar KD-ledaren Ebba Busch att man inte kommer att hjälpa Vänsterpartiet att stoppa förslaget.

– Vänsterpartiet vill inte byta ut Stefan Löfven och vi tror inte att de kommer att fullfölja en misstroendevotering och därför kommer vi inte att hjälpa dem med det, säger Ebba Busch.

Hon menar att förslaget med fri hyressättning i grunden är bra och gör bostadsmarknaden friare.

Enligt justitieminister Morgan Johansson (S) siktar regeringen på att gå vidare med utredningen. På en pressträff på fredagen klargjorde han att detta är något som Centern och Liberalerna krävde i januariöverenskommelsen om regeringssamarbete. Han uppgav att det var priset för att behålla det statliga investeringsstödet för hyreslägenheter.

Både Centerpartiet och Liberalerna är på det stora hela nöjda med utredningens förslag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör justitieminister Morgan Johansson (S) om bakgrunden till förslaget. Foto: TT/ Anders Wiklund/ Fredrik Sandberg/Lars Schröder

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Marknadshyror

Mer i ämnet