Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren anser att staten borde införa hyresavdrag för hyresgäster. Foto: Filippa Ländin/Hyresgästföreningen, Ali Lorestani/TT Foto: Filippa Ländin/Hyresgästföreningen, Ali Lorestani/TT

Hyresgästföreningen: Staten bör införa hyresavdrag

Publicerad

Hyresgästföreningen vill att staten ger hyresgäster kostnadslättander på samma sätt som de som äger sina bostäder automatiskt får genom skatteavdrag. Medlems- och intresseorganisationen föreslår att en del av hyran ska betraktas som en avdragsgill räntekostnad i deklarationen.

– Vi tycker att det finns en orättvisa mellan de som hyr och de som äger, en slags bo-orättvisa, säger Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren.

På grund av högre räntor och stigande priser riskerar levnadskostnaderna och hyrorna att höjas för tre miljoner hyresgäster, menar Hyresgästföreningen. När det kommer till hyreshöjningar vilar visserligen ett stort ansvar på fastighetsägarnas axlar, men även staten har ett ansvar menar de.

– Skattesystemen gynnar det ägda boendet. Det finns rotavdrag och ränteavdrag, men det finns inget liknande för hyresgästen. Vi tycker att det är rimligt att man också tittar på ett riktat stöd till dem i väntan på en skattereform. Det är det som behövs – en skattereform som går ut på att man får en neutral beskattning, säger Erik Elmgren.

Förslaget: Hyresavdrag

Hyresgästföreningen föreslår att hyresgästerna ska tillåtas göra avdrag för en del av hyran på samma sätt som avdrag kan göras för räntekostnader. På så sätt kommer även hyresgästerna att få skattelättnader och Erik Elmgren anser att det är ett konkret tillvägagångssätt för att skapa mer rättvisa villkor.

– Det är det allt handlar om, rättvisa. Och staten är inte rättvis i sin beskattning, säger han och påpekar att hyresgästerna är en grupp som redan har svårt att få ihop hushållsbudgeten och boendekostnaderna.

– Vi ser hur staten går in och kompenserar villaägarna och bilägarna – och då tycker vi att det är rimligt att också göra något för hyresgästerna.

Skattereform långsiktiga målet

Det långsiktiga målet är en ny skattereform och tyngdpunkten i den är att staten ska ställa sig neutral i beskattningen.

Vad hoppas ni på för respons från politiskt håll?

– Jag hoppas på positiv respons. Vi vill få igång ett samtal om den här bo-orättvisan som finns och här har vi också ett konkret förslag. Jag hoppas att den politiska diskussionen kring vårt förslag om hyresavdrag ska leva genom valrörelsen. Vi kommer att ställa frågan till alla partier: Hur ställer ni er till förslaget om ett hyresavdrag och en mer rättvis beskattning?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.