Foto: TT / AP Photo / Alessandra Tarantino

Skattesmällar mot hyrläkare – flera jobbade i åratal utan att deklarera

Uppdaterad
Publicerad

En jobbade via ett bolag i Ungern, en annan via en firma på Island. Skatteverket har de gångna åren hittat en rad fall där hyrläkare låtit bli att ta upp inkomster till beskattning efter att de jobbat inom den svenska vården. Sammanlagt har man upptaxerat hyrläkare i ungefär hundra fall. Totalt handlar det om mångmiljonbelopp.

2015 gjorde Skatteverket en riktad kontroll av hyrläkarbranschen där man hittade fel hos både bemanningsföretag och läkare i 75 fall.

Sedan dess har fler ärenden tillkommit. I ungefär hundra fall har man haft anledning att upptaxera hyrläkare som varit verksamma vid svenska sjukhus och vårdcentraler.

”Han är obegränsat skattskyldig”

I flera fall har läkarna inte lämnat in en enda självdeklaration. De har varit anställda via ett utländskt bolag och menat att dom därmed inte varit skattskyldiga i Sverige.

– När vi börjat titta har vi sett att personen varit här i sådan omfattning att han är obegränsat skattskyldig i Sverige, säger Henrik Kisterud, rikssamordnare på Skatteverket.

Totalt handlar det enligt Henrik Kisterud om mångmiljonbelopp.

Köpte tjänster och telefoni

Läkarna har i flera fall menat att de inte behöver skatta i Sverige eftersom de jobbat via bolag registrerade i andra länder. Skatteverket har använt detektivmetoder för att bevisa motsatsen.

  • En läkare jobbade under flera år som hyrläkare i bland annat Karlskrona och Växjö utan att lämna in några inkomstdeklarationer. Läkaren hänvisade till att uppdragen utförts för att ungerskt bolag, men läkarens inkomst upptaxeras med närmare fyra miljoner kronor sedan Skatteverket bland annat tagit in uppgifter från ett ungerskt bolagsregister.
  • En läkare som under två år jobbat via ett isländskt bemanningsföretag i bland annat Trollhättan och Ludvika försökte göra avdrag för bland annat konferensresor, hemmakontor och arbetskläder – utan att ta upp inkomsterna från bolaget till beskattning. Resultatet blev en skattesmäll på närmare 100 000 kronor, efter att Skatteverket bland annat jämfört reseavdragen med kostnaden för ett månadskort hos länstrafiken.
  • En läkare har under flera år arbetat i bland annat Gävle och Karlskrona utan att lämna in några deklarationer. Skatteverket upptaxerar läkaren med 2,5 miljoner efter att man bland annat tagit fram fakturor som visar att läkaren köpt sekreterartjänster och haft ett fast telefonabonnemang i Sverige.

SVT:s genomgång visar också att tre av de upptaxerade läkarna tillhör den kategori som 2016 avslöjades ha jobbat vidare som hyrläkare på nya arbetsplatser trots att de stått under utredning som misstänkta patientfaror.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.