V fullföljer hotet om misstroende mot Nordmark

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Sjöstedt (V) meddelar att Vänsterpartiet kommer att fullfölja sitt hot om att lämna in en misstroendeförklaringen mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Även M, KD och SD stöttar och gör nu gemensam sak med Vänsterpartiet i frågan om privatiseringen av Arbetsförmedlingen.

Den 21 november gav Vänsterpartiet regeringen två veckor på sig att svara på deras krav angående hanterandet av Arbetsförmedlingen, annars hotade man att gå vidare med en misstroendeförklaring.

I dag är tidsfristen slut, och under riksdagens frågestund gjorde Sjöstedt slag i saken.

– Regeringen är ansvarig för kaoset i Arbetsförmedlingen. Det ger inte Vänsterpartiet något annat alternativ än att fullfölja att lämna in en misstroendeförklaring mot ansvarigt statsråd. Vi kommer nu att ta kontakt med Moderaterna för att agera gemensamt, säger Sjöstedt.

”Det blir en spännande dag”

Vänsterpartiets kritik mot regeringen och Eva Nordmark rör bland annat privatiseringen av Arbetsförmedlingen, som innebär att fristående aktörer delvis ska ta över uppgiften att matcha arbetssökande mot lediga jobb.

– Vårt mål nu är att få regeringen till förhandlingsbordet, säger Jonas Sjöstedt till den samlade pressen efter riksdagens frågestund.

Hur ser du på att i dag räcka ut en hand till Moderaterna, som i går räckte ut en hand till Sverigedemokraterna?

– Det visar hur långt till höger den här regeringen står. De står till höger om Moderaterna i den här frågan, säger Sjöstedt.

Regeringen har försökt blidka V

Regeringen har ägnat den senaste tiden åt att försöka blidka Vänsterpartiet som vill ha svar på en mängd frågor. Senast i går sa regeringen att de kommer bjuda in alla partier till löpande samtal om privatiseringen och i dag presenterade de den nya generaldirektören för Arbetsförmedlingen, Maria Mindhammar, som börjar med omedelbar verkan.

Men det räckte alltså inte för Vänsterpartiet.

Strax efter Sjöstedts besked meddelade M och KD att de vill väcka misstroendeförklaring mot Nordmark innan tisdag om deras krav inte uppfylls av regeringen.

SVT Nyheter har sökt Eva Nordmark som hänvisar till statsminister Stefan Löfven som vi söker i detta nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.