I dag fortsätter rättegången mot de tre poliser som står åtalade i dödsskjutningen av Eric Torell. Förhandlingarna väntas pågå under sex dagar. Foto: Joel Malmén /TT, Anders Molin/ SVT

I dag fortsätter rättegången om dödsskjutningen av Eric Torell

Uppdaterad
Publicerad

I dag fortsatte rättegången i Stockholms tingsrätt mot de tre poliser som står åtalade för att ha skjutit ihjäl Eric Torell den 2 augusti förra året. SVT Nyheter rapporterade direkt från den andra rättegångsdagen av totalt sex.

Den 2 augusti förra året sköts 20-åriga Eric Torell, som hade Downs syndrom och autism, ihjäl av polis i Vasastan i centrala Stockholm. Poliserna trodde att han var beväpnad och farlig. I dag hålls den andra rättegångsdagen, av totalt sex, mot de tre poliser som står åtalade – två för tjänstefel och en för vållande till annans död alternativt tjänstefel.

Alla tre nekar till brott. Under dagen kommer bland andra Eric Torells pappa att höras i rätten.

Eric Torell

Pappan om Eric: Svårt att prata

Dagen inleds med att Eric Torells pappa hörs. Han berättar om sin sons diagnoser och att Eric hade problem med att prata mer än enstaka ord.

– Eric var väldigt utvecklingsstörd, på många sätt var han på en tre-fyraårings nivå. Väldigt snäll, fredlig. I handikappet ingick att han gick klumpigt och långsamt. Han hade dålig balans och gick på framdelen av foten. Framåtlutat. Han kunde förstå allt man sa men kunde bara säga enstaka ord, säger pappan.

Han berättar även att Eric fick leksaksvapnet när han var tre, fyra år gammal och att han inte brukade leka med det.

– Inte alls. Han hade lekt sönder den också så den var inte intakt, säger han.

Rösten brister när pappan berättar om kvällen. Han säger att Eric var vänsterhänt och alltid bar med vänster hand.

Polisen mötte pappan

Insatschefen, som åtalas för tjänstefel, säger att de mötte Eric Torells pappa när det var på väg till adressen.

– Han letade efter en försvunnen person. Min kollega gjorde bedömningen att det inte hade med vårt ärende att göra. Jag gjorde samma bedömning.

När poliserna kom fram till adressen säger insatschefen att händelseförloppet gick snabbt och att de hade ”väldigt lite information att gå på”.

– Jag sa till dem att vara försiktiga, säger insatschefen.

Insatschefen: ”Ta det lugnt”

Insatschefen berättar att det sköts ett flertal skott när de kom fram till platsen.

– Det skjuts väldigt snabbt och mycket under väldigt kort tid. Det lät i princip som ett utdraget skott.

– Jag skriker ”ta det lugnt, skjut inte om det inte är så att ni själva blir beskjutna”. Eftersom de här uppgifterna finns om den tidigare beväpnade personen med sprängmedel bedömer jag att det är högst olämpligt att poliserna går fram till den här mannen när de inte har kontroll på honom.

Under eftermiddagen har vakthavande befäl på regionledningscentralen natten den 2 augusti och två andra operatörer från regionledningscentralen hörts.

Avslutningsvis hördes ytterligare ett, en polis som satt i samma patrullbil som den åtalade insatschefen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eric Torell

Mer i ämnet