Martin Timell stod åtalad för våldtäkt mot en tidigare medarbetare på ”Äntligen hemma”. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tv-profilen Martin Timell frias från våldtäktsanklagelse

Uppdaterad
Publicerad

Tv-profilen Martin Timell frias från våldtäktsanklagelsen, efter att en tidigare medarbetare på ”Äntligen hemma” anklagat honom för det.
– Många uppgifter som lämnats in har inte varit färska utan kan ha påverkats med tiden, säger chefsrådmannen Klas Reinholdsson.

Martin Timell stod åtalad för våldtäkt mot en tidigare medarbetare på ”Äntligen hemma”. Övergreppet ska ha skett i en badtunna på en personalfest i skärgården 2008.

Den tidigare programledaren misstänktes för att med sina händer ha utfört en handling som i åtalet jämställs med samlag.

Frias från anklagelsen

På fredagen meddelade Attunda tingsrätt att Martin Timell frias för den misstänkta våldtäkten. Tingsrättens ledamöter var eniga.

”Åtalet har ogillats, vilket innebär att tv-profilen har frikänts”, står det i pressmeddelandet från rätten.

SVT Nyheter har pratat med Martin Timell som inte vill uttala sig.

Hans försvarsadvokat Hanna Lindblom säger till SVT Nyheter att hennes klient, som hela hävdat sin oskuld, nu pustar ut.

– Han är oerhört lättad. Det är den spontana reaktion jag fick av honom, säger hon.

Finns särskilda svårigheter

Chefsrådmannen Klas Reinholdsson säger under en presskonferens att det finns särskilda svårigheter i fallet som gör att Timell frias. Den första: Att gärningen har inträffat nio år innan bevisningen börjat säkras i polisförhör. Det andra handlar om vittnesuppgifterna.

– Många uppgifter som lämnats in har inte varit färska utan kan ha påverkats både av tiden som gått och att flera inblandade har talat med varandra och diskuterat vad som har hänt och vad som har sagts.

Enligt Reinholdsson har tingsrätten tagit hänsyn till att minnesbilder kan vara felaktiga.

– Varje uppgift har fått analyseras och sedan har tingsrätten dragit en slutsats och den är att åklagaren inte har förmått styrka åtalet, säger han.

Frikännandet innebär att inget skadestånd kan betalas ut.

Massi Fritz: Domen kan överklagas

Enligt advokat Elisabeth Massi Fritz, som representerar kvinnan som anklagar Martin Timell för våldtäkt, kommer domen sannolikt att överklagas.

– Min klient är besviken men ångrar inte att hon till slut ändå vågade göra en polisanmälan mot Martin Timell angående våldtäkt, säger hon och fortsätter:

– Vittnesutsagor är en färskvara. Vi analyserar domen och kommer sannolikt att överklaga den.

Fick lämna alla uppdrag

I oktober förra året valde TV4 att avsluta allt samarbete med Martin Timell efter att anklagelser om bland annat kränkande beteende och sexuella trakasserier blivit offentliga.

I mars väcktes våldtäktsåtalet mot honom och TV4 vill inte kommentera dagens domslut.

– Rättegången handlar inte om TV4 utan om händelser som inträffade på en fest för tio år sedan. Vi har ingen anledning att kommentera domen. Vi tycker att det är bra att den här frågan prövas i domstol där den hör hemma, säger Magnus Törnblom, presschef på TV4, och fortsätter:

– De åtgärder vi genomförde i höstas handlade om arbetsmiljön på ”Äntligen hemma”-redaktionen och den här domen påverkar inte de åtgärder vi redan har vidtagit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegången mot Martin Timell

Mer i ämnet
Martin Timell stod åtalad för våldtäkt mot en tidigare medarbetare på ”Äntligen hemma”. Foto: TT