I dag fortsätter rättegången mot de tre poliser som står åtalade i dödsskjutningen av Eric Torell. Förhandlingarna väntas pågå under sex dagar. Foto: Joel Malmén /TT, Anders Molin/ SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

I dag vittnar poliserna som sköt Eric Torell

Publicerad

Eric Torell rörde sig långsamt och trodde alla var snälla, berättar hans mamma i rätten på måndagen. Samtidigt vittnar en av de åtalade poliserna om en situation som han beskriver som skräckfylld och farlig.

Den fjärde förhandlingsdagen inleddes med att Eric Torells mamma, Katarina Söderberg, hördes som målsägande.

Åklagare Martin Tidén frågar bland annat hur snabbt 20-åringen kunde röra sig. Enligt mamman gjorde Erics diagnoser honom osmidig.

– Han gick klumpigt. Han satte ner främre delen av foten före hälen vilket ger en stapplande framåtlutande… jag kommer inte på något ord. Inte en smidig gång, säger hon och tillägger att han inte kunde springa fort.

Fick leksaksvapnet som barn

Hon berättar även att sonen inte hade någon uppfattning om olika faror.

– Hans utgångsläge var att alla är snälla eftersom han inte visste något annat.

Det leksaksvapen som Torell bar på vid olycksnatten hade han fått som femåring, enligt Katarina Söderberg. Hon menar att hon inte hade sett honom leka med den sedan han var ett barn.

Hotfull person i området

Därefter förhörs den polis som åtalas för tjänstefel. I rätten berättar han om när han och hans patrull fick larmet utanför klubben F12 i Stockholm om att en man gick runt beväpnad i ett område i Vasastan. I det aktuella området finns det en person som är markerad som farligt i polisregistret och har tidigare bland annat hotat med att skjuta poliser.

Han fortsätter sedan att berätta om den rädsla han kände på plats på den innergård där dödsskjutningen ägde rum.

– Jag ser direkt att det är ett större vapen än en pistol. I det här skedet blir jag rädd för jag förstår att det här är väldigt farligt.

”Skjuts fort under kort tid”

Enligt polisen höjer Torell vapnet mot honom och strax därefter avlossar polisen sitt tjänstevapen, övertygad om att patrullen blev beskjuten.

– Jag väljer att öppna verkanseld mot den här personen med mitt vapen. Min uppfattning är att det skjuts väldigt fort under en kort tid. Sedan ser jag att den här personen går ner på marken. Då slutar jag skjuta, säger han.

Även den polis som åtalas för vållande till annans död, alternativt tjänstefel beskriver händelseförloppet som extremt snabbt. Han berättar att han upplevde det som att Eric Torell siktade på en av kollegerna.

– Jag tänker att ”nu skjuter han NN” (kollegan) och då väljer jag att skjuta, säger han i rätten.

SVT rapporterade · Eric Torell-rättegången

08.26
I dag inleds rättegången om dödsskjutningen av Eric Torell. SVT Nyheter direktrapporterar här under dagen med start klockan 9.
09.07
Hej och välkomna till vår liverapportering, nu har vi tagit plats i sal 37 på Stockholms tingsrätt. Rättegången ska pågå i sex dagar och totalt ska 17 vittnen kallas. På plats i rättssalen är förutom de tre åtalade poliserna även Eric Torells familj.
09.07
Det vi kommer få höra här i dag är åklagarens och försvararnas sakframställan.
09.11
I morse blev Eric Torells mamma intervjuad av flera medier och hon gav ett samlat intryck där hon förtydligade att hon hoppas på att rättegången ska leda till förändringar hos Polismyndigheten när det kommer till hur man hanterar människor med funktionsnedsättningar.
09.14
Det är alltså tre poliser som står åtalade. Två för tjänstefel samt en för vållande till annans död alternativt tjänstefel. En av de poliser som åtalas för tjänstefel är chefen som ledde insatsen.
09.17
När chefsåklagare Martin Tidén läste upp åtalspunkterna såg poliserna sammanbitna ut.
09.21
Just nu framförs de skadeståndskrav Eric Torells familj har på Polismyndigheten.
09.24
De tre familjemedlemmarna, Eric Torells mamma, pappa och syster, kräver 30 000 kronor var i skadestånd av Polismyndigheten.
09.30
Polisbefälet förnekar brott via sin advokat Thomas Olsson.
09.31
Även de två poliserna som avfyrade skotten nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eric Torell

Mer i ämnet