”På oss vilar ett särskilt ansvar att se bortom oss själva, att agera på ett sätt som hedrar det förtroende vi fått och som ju faktiskt bara är till låns”, säger kung Carl den XVI Gustaf i jultalet. Foto: SVT

Kungen i sitt jultal: Vilar ett särskilt ansvar på institutioner

Uppdaterad
Publicerad

Under juldagen höll kung Carl den XVI Gustaf sitt årliga jultal – efter ett år av kris i Svenska Akademien. Delar av talet kan tolkas som kritik mot hur akademiledamöterna har hanterat krisen.

– På oss vilar ett särskilt ansvar att se bortom oss själva, säger han.

I jultalet var ett av de återkommande orden ”ansvar”. Kungen framhöll, strax innan han övergick till att prata om årets Nobelpris, att alla är ”länkar i en kedja” och därför har ”ansvar mot de som kommer efter oss”.

 – Det gäller inte minst dem av oss som representerar olika institutioner av central betydelse för vårt land. Sådana som funnits långt innan oss, och som ska finnas kvar långt efter att vi är borta. På oss vilar ett särskilt ansvar att se bortom oss själva, att agera på ett sätt som hedrar det förtroende vi fått och som ju faktiskt bara är till låns, säger kungen i jultalet.

”Man får tolka talet hur man vill”

Svenska Akademiens agerande och försök till krishantering efter att sexövergreppsanklagelserna mot Kulturprofilen blev kända har lett till stor intern splittring med många avhopp. Hanteringen har blivit föremål för mycket kritik.

Ska det här tolkas som kritik mot Svenska Akademien?

– Man får tolka kungens tal hur man vill. Det kungen vill förmedla är vikten av att ta ansvar i samhället, säger Margareta Thorgren, Hovets informationschef till SVT Nyheter.

Svenska Akademien instiftades av Gustav III 1786. Kungen är Akademiens högste beskyddare.

Se hela kungen tal på SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.