”I längden blir det fånigt”

Uppdaterad
Publicerad

Widar Andersson, S-märkt chefredaktör, vill ha slut på isoleringen av SD. Det vill inte SSU:s ordförande Ellinor Eriksson. De två möttes i en diskussion i Agenda.

Sverigedemokraterna isoleras från politiskt inflytande av de övriga partierna både i riksdag och i kommuner. I exempelvis Eslöv samarbetar Socialdemokraterna och Moderaterna för att hålla SD borta.

Det är en politik som Widar Andersson, chefredaktör för socialdemokratiska Folkbladet, anser är ohållbar. I en ledare skrev han nyligen att det är dags för Socialdemokraterna och Stefan Löfven att släppa den ”ängsligt och politiskt korrekta beröringsskräcken”.

– Att försöka tiga eller demonstrera ihjäl SD låter sig inte längre göras. In med Åkesson i förhandlingsrummet. Finns det någon som kan ta en sådan förhandlingsrunda i mål så är det Löfven, skrev han när han utvecklade sin tankegång i tidningen Dagens Samhälle.

Widar Anderssons förslag mötte kraftig kritik, inte minst från SSU:s ordförande Ellinor Eriksson, som anser att förslaget är ”ovärdigt och problematiskt”.

Fånigt

– Det blir i längden fånigt om allt görs för att stänga ute Sverigedemokraterna. Det blockerar hela politiken. Det ger ju SD en enorm makt att styra hur politiken ska organiseras, sade Widar Andersson när han och Ellinor Eriksson möttes i en diskussion i Agenda..

Enligt Widar Andersson är Sverigedemokraternas centrala budskap att invandringen är för stor och att den bör begränsas med nittio procent för att rädda välfärdsstaten åt svenskarna. 

– Detta budskap får alltfler åhörare och sympatisörer. Det slår direkt mot Socialdemokrater och Moderater, menade han. 

– Så fort invandringsfrågan kommer upp blir det sju partier mot ett. Under min medvetna livstid har vi aldrig haft en ordentlig invandringspolitisk diskussion mellan alla partier. Det verkar bara finnas två ståndpunkter.

Inte ett parti bland andra

Ellinor Eriksson höll inte med om att invandringen inte diskuteras.

– Under valrörelsens slutskede var flyktingmottagandet jättehögt på dagordningen och det fortsätter att ha hög prio, sade hon.

Enligt Ellinor Eriksson är det viktigt att ha klart för sig att Sverigedemokraterna inte är ett parti bland alla andra. Partiet har en historia i vitmaktrörelsen och i fascismen, hävdade hon.

– Man måste kunna hitta andra lösningar än att sätta deras politik i centrum av debatten. Det vore väldigt farligt. Det har man testat i Danmark. Där är Socialdemokraterna mindre än Dansk Folkeparti, sade Ellinor Eriksson. 

Frågans betydelse

För Widar Andersson handlar det inte om att sätta SD i centrum. Vad det handlar om är att inte låta partiet få ”ensamrätt” på invandringsfrågan.

– Invandringen, migrationen och integrationen är väldigt stora och viktiga samhällsfrågor. Nu missköts de å det grövsta. Man måste erkänna den här frågans storhet och betydelse för det svenska samhället, sade han.

Enligt Widar Andersson finns det i dag inget utrymme för debatt om invandringen. Det finns inga andra ståndpunkter än ”all-in” eller ”all-out”.

– Precis som på alla andra politiska områden måste det även här finnas tre, fyra, fem någorlunda hedervärda ståndpunkter och argument som kan mötas i en debatt.

Widar Andersson tycker inte man kan ”hojta om rasism” så fort frågan kommer upp. Man måste ta frågan på allvar, menar han.

Vill fortsätta isolera SD

Ellinor Eriksson tycker också att man ska diskutera hur man ska kunna hålla ihop Sverige och till exempel att rika kommuner borde ta emot fler flyktingar.

– Men jag vill inte att Sverigedemokraterna ska diktera villkoren. Det är aldrig en sosse som ställs mot en moderat för att diskutera flyktingmottagandet utan vi hamnar i extrema hållningar om vi överhuvudtaget ska ha invandring eller inte, sade hon. 

– Vi får inte se en miljöpartist debattera mot en klimatförnekare men där är vi i den här frågan. Då blir det svårt att få någon rimlighet, sade Ellinor Eriksson.

Hon tror inte att Sverigedemokraterna i längden kommer att fortsätta växa om de isoleras. Väljarna kommer att sluta rösta på dem när de märker att partiet inte får någon makt, är hennes prognos.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läget efter valet

Mer i ämnet