Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. Foto: Pontus Lundahl/TT

I snitt en avliden om dagen senaste tio dagarna

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndighetens generaldirektör var försiktigt optimistisk då han presenterade smittoläget i Sverige på tisdagens presskonferens.

Bland annat pekade han på hur antalet avlidna drastiskt har minskat sedan i våras.

– Sedan midsommartiden har vi haft en påtagligt minskad smittspridning i vårt land, säger Johan Carlson.

Ur ett globalt perspektiv är coronaläget oroväckande, med en kraftig smittspridning i stora delar av världen. Men i Sverige, som sett till befolkningsmängden var hårt drabbat under årets första halva, ser utvecklingen desto bättre ut. De senaste tio dagarna har i snitt en person med bekräftad covid-19 avlidit. Det framgick av statistiken på tisdagens pressträff.

– I grunden är det ett gott läge. Det beror naturligtvis på att vi har en god hörsamhet till de rekommendationer och riktlinjer som finns i samhället. Vi har en viss trängsel och en viss trötthet, kanske framförallt i yngre grupper. Men i grunden fungerar reglerna bra i Sverige, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Få fall trots ökad testning

Carlson underströk också att antal smittade och avlidna håller sig på en låg nivå trots att testningen har ökat.

– Det har ställts mycket frågor om huruvida det goda svenska resultatet i jämförelse med andra länder är en följd av låg testning. Men jag kan visa att så är inte fallet. Under vecka 36 hade vi närmare 126 000 testade, och av dem var ändå bara 1,2 procent positiva.

Även antalet patienter inom intensivvården ligger på låga nivåer – i dagsläget behandlas 13 personer i Sverige för covid-19 på iva.

– Antalet intensivvårdsplatser nationellt är tillbaka på normal nivå, vilket betyder att vi inte ska förvänta oss att de minskar i antal. De kommer efter hand att utnyttjas för sina ordinarie ändamål, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.