Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör forskaren Emma Frans förklara varför man nu rekommenderar att barn testas för Covid-19. Foto: SVT.

Så vet du när barnen måste stanna hemma

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten uppdaterade nyligen smittskyddsdirektiven för barn i skola och förskola – och de skiljer sig åt mellan åldersgrupperna.
Emma Frans, forskare i epidemiologi, går igenom reglerna inför barnens coronahöst.
– Man vill att barn med lindrigare symptom ska kunna komma tillbaka fort.

Det kan vara svårt att hänga med i turerna kring restriktioner och rekommendationer som ofta ändras, och att ha koll på vilka regler som gäller för familjens alla medlemmar.

Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi, säger att huruvida ditt barn bör stanna hemma eller inte mycket hänger på om barnet går i skola eller förskola: 

– Man rekommenderar barn som går i skolan att ta ett pcr-test för att se om de har en pågående infektion. Målsättningen är att dessa barn, även om de har lindrigare symptom, ska kunna komma tillbaka snabbt till skolan och inte gå miste om undervisning, säger hon i Morgonstudion.

Förskolebarn måste stanna hemma

Däremot, förklarar Frans, så rekommenderas barn på förskolan fortfarande att stanna hemma vid minsta symptom.

– Man har sagt att barn kan föra vidare smitta, men de blir inte allvarligt sjuka. Det viktiga är att barn inte driver på smittspridning. Men läget skiljer sig åt om man går i skolan eller förskolan, det handlar helt enkelt om att inte missa utbildning.

Emma Frans säger att mycket tyder på att smittspridningen av covid-19 kommer att vara fortsatt låg under hösten, och att vi därtill går in i förkylningssäsongen, vilket betyder att många barn som får symptom kommer att ha vanliga förkylningar och inte coronaviruset.

Så länge ska ditt barn vara hemma

– Man säger nu att barn som inte blivit testade och har symptom ska de stanna hemma tills de blivit symptomfria och därefter ytterligare två dygn. Barn som har mildare symptom kan vara tillbaka i skolan sju dagar efter att de insjuknade.

Frans rekommenderar föräldrar till barn med symptom att gå in på 1177 och beställa tid för pcr-testning.

Om man har ett friskt barn som har ett syskon med symptom, kan man lämna det friska barnet på skolan då?

– I nuläget finns inga sådana restriktioner. Däremot så verkar man nu lite mer bejaka risken för asymptomatisk smitta. När det gäller vuxna så ska man stanna hemma om möjligt men än så länge så finns inga sådana rekommendationer för barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer