Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Ian Lundin lämnar ordförandeposten efter åtalet

Uppdaterad
Publicerad

Lundin Energys styrelseordförande Ian Lundin kommer inte ställa upp för omval till ordförandeposten vid bolagets nästa årsstämma.

Detta efter att Åklagarmyndigheten väckt åtal mot honom och styrelseledamoten Alex Schneiter gällande medhjälp till folkrättsbrott i Sudan.

– Åklagarmyndighetens beslut är obegripligt, säger Ian Lundin i en kommentar.

Lundin Oil-topparna Ian Lundin och Alex Schneiter åtalades på torsdagen för medhjälp till folkrättsbrott, grovt brott, i Sudan mellan åren 1999-2003. Brotten ska, enligt åtalet, ha ägt rum i samband med Lundin Oils närvaro i landet.

Ian Lundin, som är styrelseordförande för Lundin Energy AB, meddelar nu att han inte ställer för omval till posten i samband med bolagets årsstämma 2022.

Lundintoppar åtalas för medhjälp till folkrättsbrott

Han riktar samtidigt skarp kritik mot åtalsbeslutet.

”Åklagarmyndighetens beslut är obegripligt eftersom det inte styrks av några bevis i förundersökningen, ett faktum som varit oförändrat under de senaste elva åren”, säger han i ett uttalande.

”Vet att vi inte har gjort något fel”

”Jag vet att vi inte har gjort något fel och vi kommer slutligen att bevisa detta i domstol. Det har varit en ära och ett privilegium att ha fått vara styrelseordförande för Lundin Energy under de senaste 20 åren”, säger han vidare.

Enligt åklagarmyndigheten misstänks Ian Lundin och Alex Schneiter för att ha medverkat till att den dåvarande sudanesiska regimen begick brott mot krigets lagar i syfte att säkra bolagets oljeverksamhet i södra Sudan.

Enligt ett uttalande Från Lundin Energy, som konsekvent har nekat till anklagelserna, kommer de båda Lundin-företrädarna fortsätta som styrelseledamöter. De har samtidigt styrelsens fortsatta stöd vid den kommande rättsprocessen.

Åtalet, som nu väcks efter elva års utredningsarbete, inkluderar även ett yrkande på en företagsbot om tre miljoner kronor samt förverkande av vinster om 1 391 791 000 kronor, som kan påföras vid en evnetuellt fällande dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lundintoppar åtalas för medhjälp till folkrättsbrott

Mer i ämnet