Ica-handlarnas förbund ska göra en genomgång av alla ärenden kopplade till domen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ica-handlarnas förbund: Väldigt allvarligt

Uppdaterad
Publicerad

Ica-handlarnas förbund ska nu göra en genomgång av alla ärenden kopplade till Ica-domen. Näringsförbud kan bli konsekvenserna för flera av av handlarna.

Göran Blomberg, vd för Ica-handlarnas förbund konstaterar att ärendet ”är väldigt allvarligt” men ser inte en långsiktig konsekvens för livsmedelsjätten:

– Det är tråkigt och allvarligt men samtidigt så kan man säga att vi har 1 500 handlare i vårt system och detta berör ett fåtal personer. Kortsiktigt har det en påverkan men långsiktigt är det vad vi gör varje dag för våra kunder som är det viktiga, säger han till TT.

Företagets ansvarsnämnd ska nu inleda en genomgång av varje individuellt ärende. Nämnden kan i särskilda fall meddela erinran, varning eller fråntagande av medlemskap i förbundet, något som också är ett krav för att få äga eller driva en Ica-butik.

Vill analysera domen

Göran Blomberg påpekar att man inte kan förekomma ansvarsnämndens beslut och att man räknar med att ärendet kommer att överklagas.

– Vi kommer att analysera domen och avvakta om det blir en överklagan eller inte. Om man döms till fängelse eller näringsförbud så kan man rent praktiskt inte vara näringsidkare.

– Men vi kommer att gå igenom varje ärende var för sig och så får vi se var man landar efter den genomgången.

Ica-handlarnas förbund är medlemsorganisationen för Sveriges 1 500 Ica-handlare och dessutom majoritetsägare i Ica-gruppen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT/SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.