Ida Svensson är orolig att inte bli återställd efter sin långa sjukdom. Foto: Mikael Eriksson/SVT

Ida lider av långtidscovid: ”Längtar tillbaka till livet man hade innan”

Uppdaterad
Publicerad

När coronaviruset började spridas gjorde Ida Svensson allt för att inte bli smittad, inte ens barnen fick leka med sina kompisar efter skolan. Trots det blev hon sjuk i april förra året – och har snart varit sjukskriven i tio månader.

– Man längtar tillbaka till livet man hade innan man blev sjuk, det är ingen som tycker om att gå hemma och vara sjuk, säger hon.

Ida Svensson är en av alla svenskar som drabbats av långvariga och varierande symptom efter att ha insjuknat i covid-19.

– Jag tycker att det är jättetråkigt att jag inte kan vara ute med mina barn lika mycket som jag önskar att jag kunde, eftersom jag blir trött, säger hon, och tittar ut på barnen i pulkabacken.

Under årets gång har Ida Svensson skickats fram och tillbaka mellan primärvården och olika sjukhuskliniker, utan att känna att någon tar ansvar för en ordentlig utredning om vad som kan vara fel.

Hör henne berätta om hur vardagen påverkats, upplevelsen av vården och tankarna inför den osäkra framtiden i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.