Foto: Scanpix.

Prinsessan Lilian begravs i Slottskyrkan

Uppdaterad
Publicerad

I dag begravs prinsessan Lilian i Slottskyrkan. SVT börjar sända 12.40 och sänder sedan hela begravningsgudstjänsten i Slottskyrkan i Stockholm.

I söndags somnade prinsessan Lilian in i sitt hem på villa Solbacken i Stockholm och på lördagen begravs hon i Slottskyrkan.

Begravningsgudstjänsten börjar klockan 13 i Slottskyrkan i Stockholm och SVT kommer sända ceremonin direkt i SVT2. Rapport extrasänder med start klockan 12.40 inför begravningen och avslutar även med en summering klockan 14.15. Ett minnesprogram sänds även i kväll 19.00.  Här kan du se SVT:s sändningar kring begravningen.

Prinsessan Lilian död

Timmarna före begravningsgudstjänsten har allmänheten möjlighet lämna att blommor i Södra valvet på Slottsbacken.

-Det kan man göra fram till klockan 11.30, berättar hovets informationssekreterare Ulrika Näslund.

Begravningen kommer att förrättas av överhovpredikanten Lars-Göran Lönnermark och ordinarie hovpredikanten Michael Bjerkhagen.

Kortege genom staden

På plats finns också Nick Howe, pastor i Engelska kyrkan, som prinsessan Lilian besökte ibland.

När ceremonin är över – omkring klockan 14 – körs prinsessan Lilians kista i kortege genom Stockholm till begravningsplatsen i Haga.

Kortegevägen från Slottet är Slottsbacken, Skeppsbron, Slottskajen, Norrbro, Gustav Adolfs torg, Regeringsgatan, Hamngatan, Sveavägen, Norra Stationsgatan, Norrtull och in vid Haga södra grindar till den Kungliga begravningsplatsen, skriver hovet på sin hemsida.

Traditionell begravning

Många gäster från Europas kungahus har bjudits in till ceremonin, men in i det sista är det oklart vilka som kan komma med så kort varsel.

De exakta detaljerna kring hur begravningsceremonin ska gå till är inte offentliga men de har arbetats fram i samarbete med kungen.

De kommer i stort att följa Svenska kyrkans ordning och ceremonin sänds i sin helhet här i SVT.

– Vi vill i en enkel och värdig sändning förmedla en aktuell händelse med brett allmänintresse, säger Peter Nyrén, programbeställare på SVT.

Får vila bredvid prins Bertil

När begravningsgudstjänsten är färdig, kommer prinsessans bår att föras i procession genom centrala delarna av Stockholm till kungliga begravningsplatsen på Haga, dit kistan anländer omkring klockan 14.30 (se grafik över kortegevägen till höger).

På Haga får prinsessan Lilian vila bredvid sin make prins Bertil som avled 1997.

Förutom direktsändningen från slottskyrkan, kommer SVT även att sända ett minnesprogram om prinsessan Lilian på lördagskvällen klockan 19.00 i SVT2.

Fakta: Prinsessan Lilian

Prinsessan Lilian avled den 10 mars, 97 år gammal. Hon föddes i Swansea, Wales, dotter till William och Gladys Mary Davies. Hon var en tid gift med skådespelaren Ivan Craig men äktenskapet upplöstes 1947.

Under andra världskriget arbetade hon som fabriksarbetare i krigsindustrin och mötte 1943 prins Bertil på klubben Les Ambassadeurs i London. Efter kriget flyttade de två ihop i Sverige och bosatte sig i Villa Solbacken på Djurgården utan möjlighet att gifta sig, skaffa barn eller uppträda tillsammans offentligt. Först 1976 fick de två tillstånd att gifta sig och bröllopet stod i Drottningholms slottskapell den 7 december i kungaparets närvaro.

Prins Bertil avled den 5 januari 1997. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prinsessan Lilian död

Mer i ämnet