Nu höjs barnbidraget – allt du behöver veta

Uppdaterad
Publicerad

I dag kommer du med barn att få mer pengar på kontot. Barnbidraget höjs med 200 kronor per barn. Senast bidraget höjdes var 2006.

Det är inte bara familjer med barn upp till 16 år som påverkas, studiebidraget höjs även det med 200 kronor per barn. Sammanlagt rör det sig om 1,3 miljoner familjer som får mer pengar att röra sig med enligt regeringen.  

Regeringen lade fram förslaget i höstas och från och med torsdag 1 mars går det igenom. 

Även förlängt barnbidrag

Helt barnbidrag kommer hamna på 1.250 kronor och delat barnbidrag hamnar på 625 kronor per förälder. Höjningen gäller både vanligt och förlängt barnbidrag. 

Det höjda barnbidraget går ut automatiskt och det nya beloppet kommer att framgå av de insättningsbesked eller utbetalningskort som skickas ut i samband med utbetalningen den 20 mars 2018. Du som förälder behöver alltså inte göra något för att få ta del av det höjda bidraget. 

Flerbarnstillägget

Flerbarnstillägget kommer däremot inte att påverkas utan ligga kvar på samma nivåer som innan.  

  • Två barn: 150 kronor. 
  • Tre barn: 730 kronor. 
  • Fyra barn: 1.740 kronor. 
  • Fem barn: 2.990 kronor. 
  • Sex barn: 4.240 kronor.

De med lägst inkomster

Enligt Försäkringskassan betyder höjningen av barnbidraget mest för de med lägst inkomster, som ensamstående med två barn eller flera eftersom det utgör en större del av hushållsinkomsten. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer