Foto: SVT

Riskerar sina liv för svenska soldater – får ingen hjälp

Uppdaterad
Publicerad

De riskerar sina liv för att hjälpa de svenska soldaterna i Afghanistan. De betraktas som quislingar av talibanerna. De är rädda för att mördas när svenska och andra utländska trupper börjar lämna det krigshärjade landet. Men det finns inga konkreta planer för hur Sverige ska trygga deras säkerhet.

Under tre års tid var Zabiullah Rashidi tolk åt den svenska styrkan i norra Afghanistan. Ett arbete som innebär regelbundna dödshot.

– Varje gång man åkte ut på jobb undrar man om man ska komma tillbaka levande, säger han.

Efter sitt uppdrag som tolk blev han journalist och skrev om talibaner och korruption, men när dödshoten började hagla över honom lyckades han fly till Sverige och fick asyl.

Ansökan behandlades inte

Ett 20-tal tolkar arbetar åt den svenska styrkan i norra Afghanistan, förra sommaren sökte de gemensamt asyl. Men migrationsverkets regler är klara, asyl går bara att söka om man befinner sig i Sverige och det går inte att göra en gemensam ansökan. Så deras ärende behandlades inte.

Migrationsminister Tobias Billström (M) lämnade ett tydligt besked i juli 2012.
– Jag tror inte att man ändrar lagen för enskilda grupper eller för särskilda situationer, sa Billström till SVT Nyheter.

Migrationsministern skickade frågan om tolkarnas säkerhet vidare till Försvarsmakten som har ett arbetsgivaransvar. Men åtta månader senare är frågan fortfarande olöst.

När SVT Nyheter kontaktar Försvarsmakten får vi ett par timmar senare svaret att tolkarnas öde ”bollats för länge mellan olika myndigheter” och att ”ledningsstaben nu tittar på frågan”.

Ingen debatt

Det blev ingen större debatt om tolkarnas öde under hösten. I oktober lämnade två socialdemokratiska riksdagsledamöter in en motion om att bevilja uppehållstillstånd för tolkarna, men de senaste veckorna har debattemperaturen stigit.

Peter Rådberg, försvarspolitisk talesperson för Miljöpartiet, säger till Expressen att ”vi ska definitivt ta emot dem”. Även Vänsterpartiet och Folkpartiet stödjer tanken på att ge de 24 tolkarna asyl.

Zabiullah Rashidi är en av de får som trots allt lyckats ta sig till Sverige för att få skydd. Men han är orolig över vad som kommer att hända när de svenska styrkorna lämnar Afghanistan.

– Om de lämnar utan att erbjuda någon hjälp så kommer tolkarna att få det svårt. Jag hoppas att den svenska regeringen hittar någon lösning, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Afghanska tolkar

Mer i ämnet