”Det var väl inte bara fotbollsledare som hade konton i skatteparadis. När det finns en möjlighet att skaffa sig fördelar på andras bekostnad så finns det alltid personer som utnyttjar en sådan möjlighet. Det är väl inte alls okej,” säger Lars-Åke Lagrell. Foto: SVT

Fotbollstoppen: ”Ingen tanke på att kontrollera vart pengarna gick”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska fotbollförbundets tidigare ordförande Lars-Åke Lagrell ångrar inte att förbundet skrev på avtal med bolag i skatteparadis. – Vart pengarna gick, det hade jag ingen tanke på att kontrollera, säger han.
Men han tror dock inte att förbundet i dag skulle skriva avtal med sådana bolag.

Lars-Åke Lagrell var Svenska fotbollförbundets ordförande mellan 1991 och 2012. Han var även landshövding i Kronobergs län mellan 2002 och 2006. I dag är han pensionär. Vi träffar honom i sommarhuset på Västkusten.

När vi nämner att en rad personer i det internationella fotbollsförbundet Fifa ertappats med privata bolag i skatteparadis i samband med Panamapappren är han kritisk.

– Det var väl inte bara fotbollsledare som hade konton i skatteparadis. När det finns en möjlighet att skaffa sig fördelar på andras bekostnad så finns det alltid personer som utnyttjar en sådan möjlighet. Det är väl inte alls okej, säger han.

Kan inte försvara

När SVT tar fram det tidigare hemliga avtalet med fotbollsagenten Rune Hauge och hans bolag i British Virgin Islands medger Lagrell att det är hans underskrift.

– Ja, det är det.

Men vad säger du om det? Du säger att du inte tycker det är okej att man skickar pengar till skatteparadis och så har ju ni gjort det själva?

– Det är säkert så att flera av de bolag som vi har samarbetat med som kanske har gjort saker som jag inte kan försvara, säger han och försvarar sig med att kritiken av Fifa-topparna gällde kopplingen till mutaffärer.

Men varför gjorde du en affär med ett bolag i skatteparadis?

– Vart pengarna gick, det hade jag ingen tanke på att kontrollera.

”Inte dömd till livstid”

150 miljoner kronor och du vet inte om han har betalat skatt eller inte?

– Nej, det vet jag inte. Och jag vet inte om han har betalat skatt för sina andra affärer heller. I vår relation har han alltid gentemot oss varit hederlig.

Men ska man göra affärer med en person som varit avstängd och dessutom involverad i en mutaffär?

– Jo, om det är så att någon gjort sig skyldig till någonting och den avstängningen går ut. Och man har avtjänat det. Så är det klart att man kan göra affärer med en som gjort sig skyldig till någonting. Man är inte dömd till livstid.

Skulle göra nya affärer privat

I dag, skulle du göra affärer med Rune Hauges bolag?

– Jag skulle göra affärer med Rune Hauge om det gällde för mig själv.

Men om du representerar fotbollsförbundet? Ska man göra affärer med sådana här bolag i skatteparadis?

– Nej, det skulle vi inte göra i dag. Det tror jag inte. Det tror jag inte mina efterträdare gör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet