– Han svek regeringen och sitt land, säger Ingvar Carlsson (S) om Carl Bildts agerande. Foto: SVT

Ingvar Carlsson: Carl Bildt svek sitt land

Uppdaterad
Publicerad

Carl Bildt svek både regeringen och sitt land. Det menar tidigare statsminister Ingvar Carlsson (S) efter att ha tagit del av SVT:s uppgifter om att Bildt visade ubåtsskyddskommissionens rapport för USA redan innan den blev offentlig. Carl Bildt bekräftar att han underrättade amerikanerna, men menar att han inte gjorde något fel.

Den socialdemokratiska regeringen under Olof Palme utsåg Carl Bildt till en av ledamöterna i den särskilda ubåtskommission som skulle granska misstänkta undervattenskränkningar mot Sverige 1982. Det under ett av det Kalla krigets hårdare skeden med ökande spänning mellan supermakterna USA och Sovjet.

Ubåtsskyddskommissionen slog fast att det var Sovjet och dess militärallians Warszawapakten som låg bakom intrången.

Dokument SVT tagit fram visar att amerikanska ambassaden i Stockholm fick information av Carl Bildt om kommissionens slutsatser en vecka innan kommissionens rapport blev offentlig och att han visade hela rapporten dagen innan den lades fram.

– Det är naturligt att en ambassad vill få så mycket kunskap och information som möjligt. Det är inte deras sak att värna om svensk neutralitet, utan Carl Bildts, säger Ingvar Carlsson som anser att Bildts agerande är mycket allvarligt.

”Spelar under täcket”

De amerikanska ambassadtelegrammen, som numera är offentliga, visar att Carl Bildt hade kontakt med ambassaden flera gånger under kommissionens arbete.

– Det är utomordentligt anmärkningsvärt. En ledamot från kommissionen förser löpande den amerikanska ambassaden med information om arbetet i denna för Sverige väldigt känsliga fråga. Och dessutom, allra värst, innan svenska folket får del av rapporten informerar han amerikanska ambassaden och amerikanska UD. Och det är inte vilken fråga som helst – det är en fråga som är enormt känslig mot den andra stormakten och där Sveriges trovärdighet står på spel.

– Frågan är om Bildt kunnat göra sin karriär som ledare för Moderaterna med ett sådant bagage in i processen. Kan man välja en person till partiledare och tänkbar statsminister som på det här sättet spelar under täcket med den ena stormakten när Sverige är ett neutralt land?

I dag är betydligt mer känt om hur omfattande Sveriges kontakter med västmakterna i själva verket var under det kalla kriget på 1980-talet. Men Ingvar Carlsson menar att det var en annan typ av kontakter:

”Det var att svika”

– Det var av en helt annan karaktär. Vi hade en önskan att förse vårt försvar med viktig teknik, men det var de officiella svenska företrädarna. Här är det en person och partirepresentant som vid sidan om det officiella svenska systemet tar upp en sådan kontakt och det är något helt annat.

Carlsson tycker heller inte att saken blir mindre allvarlig av att amerikanerna fick se hela rapporten när det bara återstod en dag innan den skulle läggas fram.

– Det var att svika sitt uppdrag och sitt land och sin regering, säger Ingvar Carlsson.

Carlsson tillbakavisar också kategoriskt uppgifterna från Bildt om att kommissionens ordförande Sven Andersson (S) skulle ha gett Bildt uppdraget.

– Aldrig i världen. Det är helt otänkbart. Sven Andersson hade varit både försvars- och utrikesminister. Att han skulle spela under täcket som Carl Bildt gjorde – aldrig i livet!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ambassadtelegrammen om Bildt

Mer i ämnet