Inreseförbud från både Storbritannien och Danmark införs. Det sade inrikesminister Mikael Damberg på en presskonferens på måndagen. Foto: TT, SVT

Inreseförbud införs från Danmark och Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen lämnade under dagens presskonferens besked om inreseförbud som gäller både från Danmark och Storbritannien. Svenska medborgare har en ovillkorlig rätt och kommer inte att beröras av förbudet.

Den muterade versionen av coronaviruset som fått spridning i Storbritannien uppges vara 70 procent mer smittsam än tidigare varianter. Förutom i Storbritannien har det även rapporterats in fall i Danmark, Italien, Nederländerna och Belgien, enligt det europeiska smittskyddscentrumet ECDC.

Med anledning av det kunde SVT Nyheter under gårdagen avslöja att Sverige inför inreseförbud från Storbritannien.

Risk att danskar lockas till Sverige

Under dagens presskonferens med inrikesminister Mikael Damberg (S), utrikesminister Ann Linde (S) och Folkhälsomyndigheten kom nästa besked: ett inreseförbud införs även från Danmark.

– Det finns en uppenbar risk  att danskar lockas att åka till Sverige för att handla julklappar eller spendera tid i Malmö till exempel. 

Svenska medborgare har en ovillkorlig rätt att resa till Sverige och kommer inte att beröras av reseförbudet. Övriga resenärer från de berörda länderna kommer att avvisas.

Utrikesminister Ann Linde meddelade även att UD med omedelbar verkan avråder svenskar från icke nödvändiga resor till Storbritannien.

FHM: Utesluter inte att virusvarianten finns i Sverige

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson utesluter inte att den en nya virusvarianten av corona finns i Sverige.

– Den nya varianten finns redan i ett antal EU-länder, om än inte i stor omfattning. Det är inte uteslutet att den finns även i Sverige men vi har inte kunnat bekräfta det, säger han på en presskonferens på måndagen.

Han meddelade även att Folkhälsomyndigheten beslutat att alla som rest från Storbritannien någon gång från den 12 december ska gå och testa sig så snart som möjligt. De resenärer som kommer från Storbritannien uppmanas att stanna hemma upp till sju dagar efter ankomst och en testning bör upprepas den femte dagen.

– Bär man på smitta gäller samma förhållningsregler som för andra som har testats positiva.

Carlson skickade en önskan till arbetsgivare inom vård och omsorg att man säkerställer att testar personal som rest från Storbritannien från den 12 december och framåt samt att det finns möjligheter att stanna hemma vid sjukdom.

Den nya virusstammen är ”VUI 202012/01”.

I Sverige är den dominerande virusstammen sedan oktober ”B.1.177”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet