Jas Gripen-plan Foto: Scanpix

Insatschefen: Försvaret sover inte

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsutskottet frågade i dag ut Försvarsmaktens insatschef Anders Silwer om incidentberedskapen efter avslöjandet att inga Gripenplan lyfte för att bevaka ryska stridsplan utanför Gotska Sandön.

– Jag tycker vi har en beredskap som är anpassad till omvärlden. Det är inte så att försvaret sover, vi har till exempel bemannade radiostationer dygnet runt, året runt, säger han till TT.

Enligt Silwer har incidentberedskapen länge inneburit att jaktplan inte står startklara alla tider på dygnet. Han vill inte gå in på om det ska ändras.

Försvarsutskottet frågade ut Försvarsmaktens insatschef Anders Silwer under en och en halv timma, betydligt längre än väntat. Efteråt uppgav Silwer att han anser att Försvarsmakten har informerat politikerna om hur incidentberedskapen ser ut.

”Intressant genomgång”

– Ja, jag tycker att vi har varit tydliga. Vi har gett en allmän bild om hur vi haft beredskap och vilka övningar vi har, säger Silwer.

Försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S) ville inte säga om han efter dagens möte är nöjd med incidentberedskapen.

– Jag kan säga att vi har haft en intressant genomgång. Hela biten kring incidentberedskapen är ju sedan sekretessbelagd och av den orsaken är det nog rimligt att de diskussionerna förs i ett mer diskret sammanhang.

Peter Rådberg, MP:s försvarspolitiska talesman, tyckte i tisdags att det var ”helt jävla obegripligt” att Gripenplan inte var startklara dygnet runt. Efter torsdagens genomgång var han nöjd med incidentberedskapen.

”Ryssland utgör inget hot”

– Vi har full kontroll på luftbevakningen, och vi får ju tänka på att det inte är ett nytt kallt krig. Ryssland har en ökad aktivitet men det förändrar ju inte hotbilden mot Sverige och det är den som är intressant. Ryssland utgör inget hot.

Försvarspolitikerna var efter utskottsmötet mer försiktiga i sina uttalande än tidigare i veckan.

– Jag är nöjd med informationen och det viktigaste enligt min mening är kanske inte att diskutera vad som har varit i termer av beredskap. Det viktiga är att när miljön i vårt närområde förändras att vi också anpassar oss till den förändringen, säger Folkpartiets försvarspolitiske talesperson Allan Widman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ryssland övade anfall mot Sverige

Mer i ämnet