Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Jakten fortsätter i Stockholms skärgård

Publicerad

Den stora insatsen i Stockholms skärgård har pågått hela natten och fortsätter under dagen. Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet var det en privatperson som slog larm till Försvarsmakten.

Försvarsmakten fick under fredagen uppgifter om ”främmande undervattensverksamhet” i Stockholms skärgård.

Uppgifterna kom från en privatperson som mitt på ljusan dag hade sett ett misstänkt föremål på Kanholmsfjärden, skriver Svenska Dagbladet. Försvarsmakten intervjuade uppgiftslämnaren som bedömdes som trovärdig.

Ett par hundra personer i operationen

Ett par hundra personer från Fjärde sjöstridsflottiljen, Amfibieregementet, Helikopterflottiljen och hemvärnet deltar i operationen som är fokuserad kring Kanholmsfjärden i Stockholms mellersta skärgård. Storleken på insatsen är under lördagsmorgonen oförändrad, enligt Jesper Tengroth.

– Underrättelseoperationen fortsätter till dess att vi har fått ett resultat, till dess att vi bedömer att vi ska avbryta. Det går inte att säga när, säger Jesper Tengroth till SVT Nyheter.

Enligt Svenska Dagbladet har försvaret satt in marinens mest avancerade fartyg HMS Visby i jakten. Dessutom deltar minröjningsfartyget HMS Ven och korvetten HMS Sundsvall, enligt tidningen. Försvaret uppger att man helt kunnat utesluta att observationerna rör sig om djur eller naturfenomen.

Försvarsministern: Jag är fullt informerad

Försvarsminister Peter Hultqvist säger att han är fullt informerad om läget och får kontinuerligt information från Försvarsmakten.

– Försvarsmakten har utifrån den information de har fått gjort bedömningen att den här insatsen är nödvändig och motiverad. Jag har fullt förtroende för deras bedömning, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet