Integritetskommission snart på plats

Publicerad

Direktiven till bildandet av en parlamentarisk integritetskommission kommer att presenteras inom några veckor, meddelar Beatrice Ask.

Beskedet gav justitieminister Beatrice Ask vid riksdagens frågestund.

Hon fick frågor om polisens registrering av romer. Morgan Johansson (S), ordförande i justitieutskottet, framhöll att det skadat förtroendet för svenskt rättsväsende.

Han uttryckte oro över att det finns så många olika uppfattningar inom polisen kring vilka regler som gäller vid registrering.

– Även justitieministern borde känna oro över detta. Vilket ansvar har du själv? frågade Johansson.

– Jag har ett övergripande ansvar och jag tycker att vi har en modern polisdatalag. Den är tydlig och innebär en förstärkning av hur polisen ska och får hantera känslig information. Det är illa och ett stort bekymmer att det uppenbarligen finns olika uppfattningar om vilka regler som gäller. Polisledningen har fått i hemläxa att se över vad som gäller ute i landet och att informera om vilka regler som gäller, sade Beatrice Ask.

Ingen oberoende utredning

Vänsterpartiets Lena Olsson frågade om Beatrice Ask är beredd att tillsätta en oberoende utredning av polisens register.

– Det är väldigt allvarligt med de rapporter vi fått att man uppenbarligen brutit mot de regler som gäller. Det måste klarläggas i alla avseenden. Polismyndigheten i Skåne har anmält sig själv och Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden ser också över vad som hänt. Det är viktigt att vi snabbt får fram saklig kunskap om vad som hänt innan vi tar beslut om ytterligare åtgärder, svarade Beatrice Ask.

Hon framhöll även att Datainspektionen kan syna uppgifterna om polisens register. Båda de myndigheterna är oberoende av polisen, sade hon.

Riksdagens nätverk för romska frågor, som består av alla partier utom SD, fördömer i ett uttalande polisens registrering av romer. Den riskerar att fördjupa den förtroendeklyfta som skapats mellan romer och majoritetssamhället efter århundraden av förföljelse, varnar politikerna i nätverket.

De uppmanar regeringen att snarast presentera en handlingsplan för att kraftfullt motarbeta strukturell rasism inom polisen och säkerställa att register utifrån etnicitet inte förekommer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polisens romregister

Mer i ämnet