Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Helena Lundgren (C), oppositionsråd i Vindelns kommun. Foto: Caisa Rasmussen /TT/David Westling/SVT

Intern C-kritik inför valet av ny partiledare: Saknar svar om släktskap till Erdogan

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen väntas Muharrem Demirok väljas till ny centerledare. Flera centerpartister kräver nu svar av valberedningen om vad de vetat om Muharrem Demiroks kopplingar till Turkiets president Erdogan.

Centerpartiets valberedning vill se Muharrem Demirok som ny partiledare. I en debattartikel i Aftonbladet skriver ombud för Centerpartiet i Dorotea, Robertsfors och Vindeln att kandidatprocessen varit ”undermålig”. Bland annat anser de att processen inte har varit öppen.

– Jag kan inte försonas med tanken att vi har landat i att det här är den bästa kandidaten. Av alla centerpartister i hela landet, säger Helena Lundgren, ombud för Centerpartiets extra partistämma i Vindeln till SVT Nyheter.

Ombuden vill bland annat veta om valberedningen informerats om Muharrem Demiroks släktband till personer i Erdogans närhet. Enligt Expressen är Demirok släkt med en turkisk toppdiplomat nära den turkiska regimen, vilket Muharrem Demirok kommenterar med att han beklagar det politiska vägval som pappans släkting har valt.

Centerombuden vill veta vilka överväganden som har gjorts kring frågan.

”Inte smickrande saker”

Helena Lundgren lyfter också fram det faktum att Demirok dömts för misshandel och inte direkt informerat partiet om detta.

– Det känns lite opålitligt, vi får läsa om honom i media och det är inte så smickrande saker.

I en intervju med SVT:s Agenda fick Muherrem Demirok frågan om varför han först valde att inte berätta för Centerpartiets valberedningen om domarna.

– När man skäms för något blir det också att man begraver det långt inom sig. Jag gjorde misstag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inspireras av Maud Olofsson och Barack Obama – Det här är mannen som kan ta över Centerpartiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.