Staten kan också förlora pengar om besluten inte är ordentligt dokumenterade, till exempel vid rättsprocesser mot oseriösa arbetsgivare. Foto: TT

Intern granskning: Fel och brister i fyra av fem beslut om nystartsjobb

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen har granskat sin egen hantering av nystartsjobb. Bara i vart femte fall blir det helt godkänt. Felen och bristerna innebär i flera fall en risk att myndigheten kan bryta mot lagen – och att företag och arbetssökande kan få stödpengar som de inte har rätt till.

Granskarna har gått igenom närmare 500 beslut om nystartsjobb. Syftet har varit att se om Arbetsförmedlingen uppfyller målsättningen om en ”god förvaltning”, genom att undersöka om man hittar all dokumentation som enligt regelverket ska finnas i besluten.

Av de kontrollerade besluten i granskningen var det bara en femtedel som fick grönt ljus på samtliga punkter. Övriga fick mer eller mindre allvarliga anmärkningar.

Några exempel:

  • I vart fjärde ärende kunde man inte hitta någon dokumenterad arbetsgivarkontroll. Det betyder att Arbetsförmedlingen inte säkert kan säga att stödet gått till en arbetsgivare som haft rätt till det.
  • I vart femte fall hittar man ingen dokumentation över anställningsavtal. Även detta innebär en ökad risk för att stöd betalats ut på felaktiga grunder.
  • I vart tredje fall saknas dokumentation som visar att Arbetsförmedlingen kontrollerat att den arbetssökande har rätt till ett nystartsjobb. Där vet man alltså inte med säkerhet om den som fått nystartsjobbet hade rätt till det.
  • I 30 fall saknas helt uppgifter om försäkring. Det kan innebära att 30 arbetssökande kan gå oförsäkrade på sina arbetsplatser.

Granskningen visar också en skillnad mellan hanteringen av manliga och kvinnliga nystartsjobbare – där männens ärenden i högre grad hanterats korrekt – samt en regional skillnad, med fler ärendebrister i Region Nord än i övriga landet.

”Konsekvenser för legitimiteten”

Bristande dokumentation kan både vara ett tecken på att viktiga kontroller inte gjorts, men också vara ett brott i sig mot lagar och regler. Staten kan också förlora pengar om besluten inte är ordentligt dokumenterade, till exempel vid rättsprocesser mot oseriösa arbetsgivare.

Utredaren sammanfattar med att granskningen visar ”betydande brister” som ”försvårar för myndigheten att hävda sin saklighet och opartiskhet”. De hotar även rättssäkerheten ”eftersom centrala uppgifter som legat till grund för beslut inte finns dokumenterade”.

Bristerna ”riskerar att ge en signal om att stöd beviljas oavsett vilka handlingar som arbetsgivaren skickas in. Detta kan vidare få konsekvenser för legitimiteten av statlig finansierad verksamhet.”

Granskningen utgör än så länge ett internt arbetsmaterial hos Arbetsförmedlingen, där man vill man vänta med att kommentera resultatet tills utredningen är slutbehandlad och offentliggjord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer