Intern kritik mot Centerns eftergifter mot V

Uppdaterad
Publicerad

Centerledningens försök att få till ett förnyat januariavtal genom att stryka punkt 44 möter nu kritik från de egna leden:

– Vi ger Vänsterpartiet ett inflytande de inte förtjänar, säger ungdomsförbundets ordförande Réka Tolnai.

Ett intensivt arbete pågår för att dyrka upp den politiska låsningen och undvika ett extra val sedan riksdagen röstat bort Stefan Löfven från statsministerposten.

I sitt förslag till ett nytt januariavtal har Centerpartiet nu strukit den kontroversiella punkten om fri hyressättning i nyproduktion för att i stället begära skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Men Réka Tolnai, ordförande för partiets ungdomsförbund Cuf, är kritisk mot Annie Lööf och partiledningen. Hon menar att de tvärt emot sina löften gjort sig beroende av stöd från Vänsterpartiet.

– C backar nu från sin egen sakpolitik och för oss i Cuf blir det att belöna Vänsterpartiet för att de ställt till med den här krisen. Vi ger V ett inflytande de inte förtjänar.

Fått nog av kompromisser

Även Anton Sauer, centerpartist från Malmö, är besviken på det egna partiets agerande och menar att man viker sig för Vänsterpartiet.

– Jag tycker vi skulle ha väntat tills att Socialdemokraterna kom till oss med något förslag i stället. Det är Stefan Löfven som vill fortsätta vara statsminister och jag tycker inte det är Centerpartiets jobb att hjälpa honom.

Réka Tolnai hävdar att Centerpartiet har kompromissat under hela mandatperioden och gjorde det även förra veckan när de gick Nooshi Dadgostar till mötes i frågan om att bjuda in parterna till förhandlingar om hyressättningen.

– Men att vi nu ännu en gång går över våra röda linjer för att rädda en regering som vi själva inte fällt är fel. Det finns fler partier som måste ta ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet