Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/TT

Interna kritiken mot regeringen: ”Ett misslyckande”

Publicerad

Denna vecka har det gått hundra dagar sedan Ulf Kristersson (M) valdes till Sveriges nya statsminister. Och från de egna leden får han nu både ris och ros.

– Det måste finnas en trovärdighet och ärlighet inom politiken och kan man inte infria det kan man inte lova det heller, säger kommunalrådet Christian Sonesson (M) som är besviken på hur regeringen hanterat de höga elpriserna.

”De hundra första dagarna” är ett vanligt mått i politiken. Bland annat eftersom det ”sätter bilden” av regeringens arbete, men också för att det tar tid att genomföra stora reformer.

– Så vill man få något gjort under en mandatperiod måste man börja tidigt, säger Timbros vd Benjamin Dousa som tycker att Ulf Kristerssons regering agerat för långsamt i den ekonomiska politiken.

”Använder SD som anledning för att inte driva liberal politik”

Framför allt hade han väntat sig sänkta skatter och att de skulle inleda ett arbete med att ta bort strandskyddet, tillåta gårdsförsäljning av alkohol och fri hyressättning vid nyproduktion.

– Ibland känns det nästan som att man använder SD som anledning för att inte driva liberal politik. Men de är ju för gårdsförsäljning som ett konkret exempel.

Även Christian Sonesson (M), kommunalråd i Staffanstorp, är besviken när det kommer till skattepolitiken. Framförallt skatterna som höjts.

– De har sagt att det skulle vara ett skattehöjarstopp. Ändå har de både höjt alkoholskatten och elskatten.

”Naturligtvis ett misslyckande”

Men framför allt är det elstödet – eller snarare det uteblivna högkostnadsskyddet – som han är mest besviken på.

– Det är inte regeringens fel att man befinner sig i den situationen som man gör, men de har gått ut och sagt att de skulle vidta kraftiga åtgärder redan innan jul så att abonnenterna inte skulle drabbas i den omfattningen som man nu drabbas av. Det är naturligtvis ett misslyckande.

Bland de positiva sakerna lyfts finns fokuset på lag och ordning samt stödet till Ukraina.

– Det är det viktigaste regeringen kan göra nu. För ukrainarna försvarar inte bara sin egen frihet, utan vår också, säger LUF:s nya ordförande Erik Berg, som tog över efter att Romina Pourmokhtari (L) blev miljö- och klimatminister.

Han är också glad över att regeringen enligt honom fokuserar på hur man får som störst effekt per krona i klimatpolitiken.

– Att de tagit bort miljöbilspremien till exempel. Sen är jag väldigt kritisk till de här försöken att sänka bensinskatten. Jag tror att det är mycket bättre att man genomför generella skattesänkningar genom ett till jobbskatteavdrag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet