Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Lorentz Tovatt (MP), fd riksdagsledamot, Maria Ferm (MP), tidigare gruppledare, Per Holmgren (MP), EU-parlamentariker, säger om läckorna i klippet. Foto: TT

Miljöpartisterna om läckorna: ”Förfärliga och under bältet”

Publicerad

Inför öppen ridå pågår en intern konflikt i Miljöpartiet. Den pågående falangstriden har gjort flera i partiet upprörda, särskilt när det gäller påstådda läckor.

– Det har satts en bild av att det är ”fulspel”, säger SvD:s politikreporter Erik Nilsson i Politikbyrån.

De interna stridigheterna i MP uppges bero både på den politiska inriktningen, där ena sidan vill att partiet i huvudsak ska fokusera på klimatet medan den andra sidan vill att partiet ska fortsätta att bredda sig och ha svar på fler samhällsfrågor.

– Märta Stenevi har länge varit för en breddning, medan Daniel Helldén vill att Miljöpartiet fokuserar helt på partiets kärnfråga, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

”Det är fulspel”

Men den beror också på nomineringen av Daniel Helldén som nytt språkrör. Elisabeth Marmorstein beskriver stämningen mellan de två språkrörskandidaterna som ”påtagligt frostig”.

Konflikten har även Aftonbladet – som uppger att det pågår ett kuppförsök mot Märta Stenevi – rapporterat om.

– De bråkar som aldrig förr. Det är två starka viljor som står mot varandra, säger Aftonbladets reporter Fredrik Björkman i Politikbyrån.

Erik Nilsson, politikreporter på SVD, anser att det är tydligt att det är två falanger i partiet, och att falangstriderna kan vara negativa för Daniel Helldén.

– Det har satts en bild av att ”vi läcker mer än någonsin, det är fulspel”, säger han i Politikbyrån.

MP:are upprörda över läckor

Läckorna har framför allt handlat om Märta Stenevis ledarstil, som av kritikerna beskrivits som ”hård”. Flera miljöpartister som Politikbyrån har talat med är kritiska till de anonyma läckorna.

– Det är några få som kampanjar på något sätt och det är väldigt tråkigt. Jag vill att MP ska vara ett parti där man är snälla mot varandra, säger MP:s tidigare gruppledare Maria Ferm i Politikbyrån.

Samtidigt vill många inom partiet tona ner konflikten.

– De konflikter som beskrivs i media är ju för mig väldigt väldigt överdrivna, säger den tidigare språkrörskandidaten Pär Holmgren, som ändå påpekar att han hellre hade sett Martin Marmgren eller Magnus P Wåhlin som språkrörskandidat.

I klippet ovan hör du tre namnkunniga miljöpartister säga vad de tycker om de ”anonyma läckorna”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.