Timbros vd och tidigare MUF:s ordförande Benjamin Dousa är kritisk till bristen på skattesänkningar. Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT/Henrik Montgomery/TT

Interna kritiken mot vårbudgeten: ”Vad fan fick jag för min röst egentligen?”

Uppdaterad
Publicerad

Skydda särskilt utsatta hushåll mot stigande priser, åtgärder mot hög arbetslöshet och motverka inflation med bättre konkurrens. Så sammanfattar regeringen satsningarna i regeringens vårbudget – som nu får kritik från flera håll.

När det kommer till att stötta utsatta hushåll är en av satsningarna det tidigare aviserade tilläggsbidraget till barnfamiljer som får bostadsbidrag som nu förlängs. Men enligt Rädda Barnen och Majblommans riksförbund riskerar det att bli ett ”nollsummespel” eftersom försörjningsstödet då samtidigt sänks för vissa.

– De mest ekonomiskt utsatta i samhället får exakt noll kronor mer i plånboken. Det tycker vi är uselt, säger Åse Henell, generalsekreterare för Majblommans riksförbund till SvD.

Timbro kritiska

I den ekonomiska prognosen som presenteras i samband med vårbudgeten aviseras att regeringen kommer att föreslå att skatten på arbete sänks när det ekonomiska läget tillåter, även om finansministern flera gånger under pressträffen betonade det osäkra läget.  

– Inflationen har underskattats gång på gång, sa Elisabeth Svantesson på morgonens pressträff.   

Timbros vd tillika MUF:s tidigare ordförande Benjamin Dousa, som sedan höstbudgeten lades varit kritisk till bristen på skattesänkningar, anser nu att ”regeringens avveckling av arbetslinjen fortsätter” och slår fast att 1000 miljoner går till höjda bidrag – men inte en krona för den som jobbar.  

– Sedan regeringen kom på plats har man på det ekonomiska området inte gått fram med en enda reform. Inte ens bidragstaket, kärnan i Moderaternas politik, har man börjat utreda. Det är nästan så att man frågar sig, vad fan fick jag för min röst egentligen, säger han till SVT.

Plastpåsebesked i höst

Regeringen meddelade också den så kallade plastpåseskatten kommer att ändras i höst. Exakt vad det innebär – alltså om det handlar om en sänkning, att den tas bort helt eller något annat är ännu oklart. 

– Det är ingen hemlighet att vi är flera partier som tycker att den ska sänkas eller tas bort. Hur det blir återkommer vi till senare, sa finansministern under morgonens presskonferens.

Något som Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi reagerar på.

– Det är en minst sagt udda prioritering, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ pressträffen med finansminister Elisabeth Svantesson (M). Foto: Henrik Montgomery/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.