Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här redogör SVT:s reporter Desirée Persson för uppmärksammade anti-HBTQI-reformer världen över i videon ovan. Foto: TT/SVT

Våg av politisk motstånd mot hbtq-personer

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler konservativa partier i världen driver hbtq-restriktiva förslag. Enligt experter inspireras partierna av varandra och RFSL varnar samtidigt för att den här typen av förslag kan leda till hot och hat.

I Italien dras hbtq-personers föräldraskap in – retroaktivt. I Spanien var en stor fråga i valrörelsen frågan om att dra tillbaka den translag som gjort det enklare att byta juridiskt kön. I Storbritannien dras liknande lagar in och i USA har hbtq-frågan blivit politiskt sprängstoff och konservativa stater har klubbat igenom rekordmånga transrestriktioner.  

Gemensamt för många länder är att hbtq-restriktiva lagar drivs av konservativa regeringar eller partier. Det här kan få allvarliga konsekvenser, menar organisationen RFSL.

– Det finns studier om att när man pratar negativt om hbtq-personer rättigheter så skapar det psykisk ohälsa, säger Levi Karvonen, nationell kommunikatör. 

– Men vi har också sett att det bidrar till mer hat och hot mot hbtq-personer.  

Partier inspireras av varandra 

I USA har även frågan om sagoläsning för barn, som hålls av dragartister, blivit politiskt känslig. En fråga som även blivit uppmärksammad i Sverige efter att Sverigedemokraterna försökt stoppa en sagoläsning i Kalmar.  

– Man kan tydligt se att högernationalistiska partier inspireras av varandra, säger Emil Edenborg, genus- och statsvetare vid Stockholms universitet.

– Jag tror att det handlar om att man doppar tårna i vattnet och testar att töja på gränserna.

Sverigedemokraterna benämner sig själva som ett socialkonservativt parti. SVT Nyheter har sökt SD som valt att inte kommentera frågan.

Här redogör SVT:s reporter Desirée Persson för flera uppmärksammade hbtq-förslag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.