Föräldrars skärmtid riskerar påverka barnens utveckling

Uppdaterad
Publicerad

Flera internationella studier varnar för att föräldrars skärmtid riskerar att påverka barnens utveckling.

Röster höjs för att få småbarnsföräldrar att fokusera mer på barnen än sina skärmar.

– Beroende på hur lång tid barnet blir ignorerat desto större sannolikhet att det får negativa konsekvenser, säger hjärnforskaren Katarina Gospic som är aktuell med en bok om ämnet.

De digitala skärmarna är en del av barns och vuxnas vardag. I debatten har fokus ofta handlat om barns tid framför skärmen.

Men frågan är om föräldrarna är bättre förebilder i det avseendet.

Hjärnforskaren Katarina Gospic tar i sin senaste bok ”Hjärnbalans” upp exempel på flera internationella studier på hur föräldrarnas skärmanvändning kan påverka barnets språkutveckling, empati och förmåga att knyta an till sina föräldrar.

– Små barn behöver närhet, kärlek och uppmärksamhet för att hjärnan ska må bra och utvecklas på rätt sätt, säger Gospic.

Svårare att lugna ner sig

En amerikansk undersökning på barn mellan sju och 24 månader studerade hur barn interagerade med sina mammor i närvaro av en mobiltelefon. Det visade att barnen blev mer ångestfyllda när mamman höll på med mobilen än när hon inte gjorde det. Dessa barn hade också svårare att lugna ner sig.

– Jag är inte teknikfientlig, däremot är det viktigt att understryka att det är viktigt vilken teknik vi tar till oss. Det finns teknik som är bra och som kan hjälpa barnen med språk- och matematikinlärning, betonar Katarina Gospic.

Men forskarvärlden är inte enig om det går att dra slutsatser utifrån den begränsade forskning som finns om hur barn påverkas av sin egen eller föräldrarnas skärmtid. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många långtidsstudier eftersom de smarta mobilerna, som vi till skillnad från tunga tv-apparater, ständigt följer med oss oavsett om det är ett viktigt möte, ett toalettbesök eller i sängen.

Tagit fram handbok

Barnpsykologen och docenten Malin Bergström, verksam vid Karolinska institutet och Stockholms universitet, har tillsammans med Statens medieråd för några år sedan tagit fram en handbok om digitala medier för personal inom barnhälsan. Utbildningsinsatsen har lett till att personal inom barnavårdscentraler på många håll i landet i dag tar upp föräldrars skärmtid med nyblivna föräldrar.

– Det finns en väldigt stark oro  i samhället. Alla nya fenomen som är nya kring barn, som man inte har erfarenhet från sin egen barndom, skrämmer oss, säger Malin Bergström.

Saknas anledning till oro

Hon tycker att det är viktigt att diskutera skärmtid, men anser inte att det finns anledning till oro utifrån det vi vet i dag.

– Debatten kring föräldrars och småbarns skärmanvändning är alldeles för alarmistisk. Det här är en del av vårt samhälle och det är nånting vi människor kan hantera. Vi inom vården ska hjälpa föräldrar att reflektera kring det här och ge kunskap – inte ge katastroftankar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.