Totalt anmäldes 1637 investeringsbedrägerier 2019, vilket kan jämföras med 573 under 2018. Foto: Temabild/Isabell Höjman, TT

Investeringsbedrägerier ökar lavinartat

Uppdaterad
Publicerad

Investeringsbedrägerier, när människor luras att investera i till exempel kryptovaluta, ökade med 185 procent mellan 2018 och 2019. Nästan ingen får tillbaka sina förlorade pengar. 

Att luras att investera i kryptovaluta, en solcellspark eller i fastigheter är vanliga exempel på så kallade investeringsbedrägerier. Det kan inledas bland annat genom att offret klickar på falska annonser på sociala medier och på så vis ger bedragaren möjlighet till kontakt.

En fälla som många svenskar har gått i den senaste tiden är att de har investerat i kryptovaluta. Men i själva verket har investeringen gått till bedragaren.

Veckans brott

Totalt anmäldes 1 637 investeringsbedrägerier 2019, vilket kan jämföras med 573 under 2018.

Svårt att få tillbaka pengarna

I snitt har offren blivit av med 525 000 kronor. Utsikten att få tillbaka några pengar är mycket liten – varken banker eller försäkringsbolag ersätter bedrägerier där den drabbade själv har fört över pengarna. På grund av skulden och skammen över att ha gått på ett bedrägeri befarar dessutom polisen att mörkertalet är stort.

Enligt BRÅ:s siffror går dock nästan aldrig några av investeringsbedrägerierna till åtal. Under första halvåret 2019 nådde inte ens en procent av de anmälda investeringsbedrägerierna domstol. 

Se mer om bedrägerier i Veckans brott

Så undviker du att bli bedragen:

  1. Var försiktig med att lämna ut dina personuppgifter på nätet.
  2. Var extra misstänksam om någon engelskspråkig kontaktar dig och tänk på att riktiga finansiella rådgivare aldrig får uppmana till köp.
  3. Kontrollera sajten och personen som ringer dig. Var källkritisk till eventuella nyhetsartiklar om företaget, även de kan vara falska.
  4. Ring polisen om du känner dig osäker eller om du misstänker att du har blivit utsatt för ett bedrägeri.
  5. Kontrollera företaget mot Finansinspektionens varningslista eller ring FI:s konsumentenhet.
  6. Om något låter för bra för att vara sant så är det troligtvis det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veckans brott

Mer i ämnet