Conni Jonsson, vd för riskkapitalbolaget EQT. Foto: SÖREN ANDERSSON / TT

Investmentchefer blev miljardärer efter kritiserad aktieförsäljning

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen sålde delägare och ledningen i investmentbolaget EQT ett antal av bolagets aktier. Försäljningen får kritik av bland annat Aktiespararna eftersom bolaget kort före försäljningen ändrade regler som sa att avyttringen först får ske nästa år.

– De är säkert oroliga för att börsen ska gå ned. Det framstår som lite egoistiskt, säger föreningen Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton.

Enligt Sverre Linton är försäljningen och regeländringen extra allvarlig eftersom när det Wallenbergkontrollerade investmentbolaget börsintroducerades för två år sedan så skrev ägarna i det så kallade börsprospektet att delägarnas och chefernas aktieinnehav var långsiktigt. Enligt prospektet hade bolaget för ”avsikt” att ”koordinera” försäljningar av aktier som berörs av de så kallade inlåsningsreglerna så att ledningens och delägarnas aktier först kunde säljas tre och fyra år efter börsintroduktionen.

Cashade hem närmare 2 miljarder

Tisdagens försäljning innebar att delägarna sålde en del av sitt innehav redan efter två år.

– Att EQT nu agerar som man gör skadar inte bara förtroende för EQT och marknaden för börsintroduktioner. Börsnoteringen av EQT var en av de viktigaste i Europa. Detta är problematiskt, säger Sverre Linton.

Styrelsens ordförande Conni Jonsson sålde drygt fem miljoner aktier, vilket, om man räknar på tisdagens aktiekurs, gav honom närmare två miljarder kronor. Vd Christian Sindings försäljning gav drygt en miljard kronor.

I ett pressmeddelande på tisdagen skriver bolaget att man genomfört regelförändringen för att kunna ”framtidssäkra bolaget och stärka dess långsiktiga ägarramverk”.

SVT har sökt EQT och Conni Jonsson utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.