Konsumentverket har under lång tid tagit emot anmälningar från konsumenter som känt sig lurade av telefonförsäljare som sålt IOGT-NTO:s lotter. Foto: TT

IOGT-NTO stäms av Konsumentombudsmannen – Ska ha lurat konsumenter med telefonförsäljning

Publicerad

Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO stäms av Konsumentverket. Myndigheten kräver nykterhetsförbundet på tio miljoner för telefonförsäljning som ska ha lurat konsumenter.

Konsumentverket har under lång tid tagit emot anmälningar från konsumenter som känt sig lurade av telefonförsäljare som sålt IOGT-NTO:s lotter.

Säljarna har gett sken av att det inte handlar om försäljning utan att konsumenten har en vinst att hämta ut. KO hävdar dessutom att säljarna ljugit om att lotterna inte är kopplade till någon prenumeration.

Ingen bättring

KO uppger att man försökt få organisationen att bättra sig, men utan resultat.

– Eftersom det rör sig om mycket allvarliga överträdelser som har pågått under lång tid och dessutom rör marknadsföring av spel, där lagen ställer krav på måttfullhet, så yrkar vi på att maximal marknadsstörningsavgift ska utgå, säger Carolina Andersson, processråd vid KO.

SVT Nyheter söker IOGT-NTO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.