Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Myndighet bekräftar: 26 irakiska medborgare utvisade

Uppdaterad
Publicerad

26 irakiska medborgare tvångsutvisades på tisdagen från Sverige, vilket SR Ekot var först att rapportera om. Personerna har under dagen landat i Irak och mottagits av landet, bekräftar Kriminalvården för SVT Nyheter.

Flygplanet med de irakiska medborgarna lyfte på tisdagsförmiddagen från Arlanda med destination Bagdad. Med ombord fanns också personer från Kriminalvårdens transporttjänst samt poliser.

Kriminalvården bekräftar att de genomfört transporten av 26 personer. Planet har under dagen landat i Irak och medborgarna har mottagits av landet.

Tidigare har Irak inte velat ta emot personer som tvångsutvisas från Sverige, men nu verkar irakiska myndigheter resonera annorlunda. Enligt Ekot har samtal mellan länderna pågått sedan en tid tillbaka om hur hanteringen av personer som inte vill återvända frivilligt ska hanteras.

Advokat vill ha förklaring

Advokat Majeed Alnashi  företräder flera av personerna ombord på planet. Han säger till radion att både svenska och irakiska företrädare nu bör motivera vad som ligger bakom tvångsutvisningarna och vad som har fått Irak att ändra sig.

Sedan i somras har de diplomatiska relationerna mellan Sverige och Irak beskrivits som ansträngda, bland annat på grund av koranbränningarna och stormingen av den svenska ambassaden i Bagdad.

Utrikesdepartementets pressjour skriver i ett mejl till SVT Nyheter att det finns dialog och samarbete mellan Sverige och Irak på många olika områden.

”Inom ramen för samarbetet sker kontinuerliga samtal på olika nivåer. I övrigt vill vi i nuläget inte kommentera innehållet i dessa samtal”, skriver UD i mejlet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.