Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man kan anta att det finns många fler agenter i Sverige”, säger Arvin Khoshnood, statsvetare vid Lunds universitet med inriktning på Iran. Foto: SVT

Irankännaren: Det finns aktiva agenter här i dag

Uppdaterad
Publicerad

Paret som misstänks för att ha planerat mord på svenska judar är antagligen bara en bråkdel av den iranska regimens verkan i Sverige. Det menar irankännaren Arvin Khoshnood.

– Regimen har sedan många år tillbaka satsat mycket på Sverige och har resurser här.

Sverige har i många år varit i den iranska regimens intresse, enligt Khoshnood.

– Underrättelsetjänsterna har varit väldigt aktiva i Sverige, där man varit intresserad av svensk forskning och teknik. Man har också varit intresserad av alla oppositionella iranier i exil.

Att man riktat in sig på judar i Sverige förvånar honom inte.

– Man har sett det judiska samhället utanför Israel som ett stöd till Israel, även om det kanske inte alltid är så att alla judar är anhängare av den israeliska staten.

Amerikanske Jason M. Brodsky, policychef för United Against Nuclear Iran, menar att kraftfullare åtgärder måste till för att motverka den iranska säkerhetstjänstens ageranden.

– Man försöker döda svenska medborgare. Det här är en krigshandling.

”Sverige bas för rekrytering”

Enligt Arvin Khoshnood har iranska regimen också använt Sverige för att rekrytera agenter och planera sin aktivitet i andra länder.

– Sverige har varit en bas för Islamiska republiken för att begå terror- och spionage operationer i andra delar av världen.

Och han menar att man kan anta att det finns aktiva agenter i Sverige även i dag.

– På kort sikt är den största säkerhetsrisken att regimen begår ännu fler brott och försöker att begå terroraktioner mot andra personer. Både mot dem med judisk bakgrund men också oppositionella iranier.

Hör Irankännaren Arvin Khoshnood och Jason M. Brodsky, policychef för United Against Nuclear Iran, om den Iranska underrättelsetjänstens agerande i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.