Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter om vad vi vet om det iranska spionparet och deras planer i Sverige. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Misstänkta agentparet lurade svenska myndigheter – med falska identiteter

Uppdaterad
Publicerad

Mannen jobbade på skola och kvinnan som personlig assistent. Men livet i Stockholmsförorten var bara en fasad baserad på falska identiteter. I hemlighet misstänks paret ha planerat mord på svenska judar – på uppdrag av Iran.

Våren 2021 slog maskerad personal från Säpo till mot lägenheten i Stockholmsområdet efter en längre tids spaning. Misstanken mot mannen och kvinnan var stämpling till terroristbrott, i övrigt var uppgifterna knapphändiga.

Nu avslöjar Sveriges Radio att paret misstänks ha kartlagt och planerat mord på tre svenska judar på uppdrag av Irans militära underrättelsetjänst.

Påhittade identiteter

SVT Nyheter har tidigare kartlagt mannen och kvinnans liv i Sverige. Paret beviljades asyl 2017 som afghanska medborgare i 30-årsåldern. Men under utredningen framkom det att identitetshandlingarna var falska: de hette något annat, var tio år yngre och var iranska medborgare.

– Det här var personer som var tränade för detta ändamål. Det fanns många omständigheter som tydde på det, säger åklagaren Hans Ihrman.

Mannen jobbade på en grundskola i Stockholmsregionen där han hade en så kallad extratjänst, vilket är en subventionerad anställning för nyanlända och långtidsarbetslösa. Säpo gjorde en husrannsakan på skolan och tog bland annat med sig en dator.

– Han hade en ganska anonym tillvaro på arbetsplatsen, sa skolans rektor.

Kvinnan jobbade deltid som personlig assistent fram till gripandet och fick bidrag från CSN för studier på komvux.

”Väldigt ensamma”

Flera personer som haft kontakt med paret beskriver dem som tillbakadragna.

– De var väldigt ensamma, jag tror inte att de har varken vänner eller släkt i Sverige, sa en person som under en period hyrde ut sin lägenhet till samboparet.

Enligt Sveriges Radio reste paret till Iran efter julen 2020 där de ska ha träffat representanter för det iranska revolutionsgardet och tagit emot pengar. Målet med resan ha varit att aktivera dem som terrorcell.

Något åtal väcktes aldrig mot det misstänkta paret. Men de ansågs utgöra ett säkerhetshot och utvisades i stället till Iran under 2022 – som enligt åklagaren “tog emot dem med öppna armar”. Där slutar spåren.

SVT Nyheter har sökt Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.