Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige har blivit ett allt mer prioriterat mål efter koranbränningarna i år, enligt Säpo. Ali Khameneis hårda ord om Sverige är en tydlig upptrappning av konfliktnivån, menar Mohammad Fazlhashemi, professor vid Uppsala universitet. Foto: Pontus Lundahl/TT/Uppsala universitet

Irans ledare i skarpt utspel mot Sverige: ”Tydlig upptrappning”

Uppdaterad
Publicerad

Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei anser att Sverige har ”intagit en krigsställning gentemot” den muslimska världen. Orsaken är hanteringen av koranbränningarna.

– Efter det här åretshändelseutveckling har Sverige gått från ett legitimt mål till ettallt mer prioriterat mål, säger Adam Samara, presstalesperson för Säpo.

I torsdags stormades Sveriges ambassad i Bagdad av hundratals personer, som också satte eld på byggnaden. Och på lördagen anordnades ännu en demonstration i Iraks huvudstad.

Bara några timmar tidigare gick Irans ledare Ali Khamenei till attack mot Sverige och den svenska regeringen i en rad inlägg på Twitter.

”Den svenska regeringen ska veta att genom att stötta brottslingarna som har bränt koranen har man intagit en krigsställning gentemot den muslimska världen”, skrev han bland annat.

Experten: Tydlig upptrappning

Enligt Khamenei är det regeringens uppgift att lämna över personerna som bränt koranen till rättsväsenden i muslimska länder.

– Det är en väldigt tydlig upptrappning av hotnivån och konfliktnivån, säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi.

– Han har anhängare i flera muslimska länder, som Irak och Libanon. Hans budskap kommer att kablas ut till dessa länder och det kan trigga igång andra aktörer.

Även Hassan Nasrallah, ledare för shiarörelsen Hizbollah i Libanon, säger i ett uttalande att Sverige kommer uppfattas som ett land i krig med islam och muslimer om man fortsätter på samma sätt. Han uppmanar även muslimska länder att bryta ekonomiska och diplomatiska band till Sverige.

”Alltmer prioriterat mål”

Koranbränningarna och de starka reaktionerna i flera muslimska länder riskerar att öka hotbilden mot Sverige, enligt Säkerhetspolisen.

– Manifestationer där heliga skrifter skändas och inte minst de reaktioner som följer kan vara hotdrivande, säger Adam Samara, presstalesperson för Säpo.

Terrorhotnivån mot Sverige ligger dock fortsatt kvar på nivå 3 av 5, alltså förhöjd nivå.

– Samtidigt kan vi konstatera att efter det här årets händelseutveckling har Sverige gått från ett legitimt mål till ett allt mer prioriterat mål, säger Adam Samara.

SVT Nyheter har upprepade gånger sökt statsminister Ulf Kristersson (M) och utrikesminister Tobias Billström (M) för kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.