Isabella Lövin om Gula västarna-utspel: ”Väldigt förvånad”

Publicerad

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har varnat för att skattelättnader för högavlönade i kombination med höjda miljöskatter kan leda till protester i paritet med Gula västarna i Frankrike. Men Isabella Lövin (MP) förstår inte LO-basens utspel.
– Jag är väldigt förvånad över att LO går ut och varnar för miljöskatter, säger hon.

Sedan flera månader tillbaka har Gula västarna hållit omfattande protester runt om i Frankrike. Protesterna grundade sig i ett stort missnöje mot höjda bränslepriser i landet.

Och efter att S, MP, C och L i och med januariavtalet har LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson varnat för att liknande protester kan få fäste även i Sverige. Detta eftersom att avtalet rymmer en skattereform som bland annat innehåller slopad värnskatt och höjda miljö- och klimatskatter.

Förvånas av uttalandet

Men Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin verkar inte förstå Thorwaldsson. I en intervju med SVT:s Mats Knutson säger sig Lövin vara förvånad över LO-basens uttalande. Hon menar att januariavtalet innebär en ”unik möjlighet” för en skattereform som innebär både en klimatomställning och minskade klyftor.

Så du tror inte att det kan bli protester mot höjda miljö- och klimatskatter?

– Jag kan tänka mig att det kan tas illa vid om man sänker skatterna för de allra rikaste och sen inte ser till helheten och välfärden.

”Inte vår prioritering”

Men det är ju det ni gör. Ni avskaffar värnskatten som innebär att de som tjänar mest också får mest tillbaka på en sådan skattesänkning, samtidigt som ni då ska höja miljöskatterna?

– Det här är ju inte vår prioritering, att ta bort värnskatten. Det var andra partier som drev det i Januariavtalet. Sen så ska vi göra en större skattereform längre fram, och den är inte alls klar på något sätt, säger Isabella Lövin.

Lövin nämner att skatter på bland annat plastartiklar och kemikalier i kläder kan bli aktuella.

Se hela intervjun med Isabella Lövin i SVT play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer