Förhandlingarna om ett isländskt EU-medlemskap har avbrutits. Foto: Ulrika Bergsten

Island glider längre bort från EU

Publicerad

Det har gått några dagar sedan valet till Europaparlamentet men islänningarna avbryter istället anslutningsförhandlingarna för frågan är just nu alltför politiskt laddad.

Det handlar förstås om fisket och om rätten till självbestämmande, en fråga som alla islänningar har en åsikt om och en koppling till, det var ju fisket som en gång i tiden byggde upp landet och det är fisket som idag håller ekonomin uppe.

”Rädd för våra fiskevatten”

Vi är på Island och ser hur Benedikt Jonson, kapten på Gulltuppur, kommer in med dagens första last. Han är tveksam till ett EU-inträde, det handlar om självbestämmande.

EU-valet 2014

– Jag är rädd för våra fiskevatten om vi förlorar vår kontroll till Bryssel, säger han.

”Vi vill välja vad vi ska bestämma”

Bendikt jobbar för Stakkavik som ägs av Margaret Bendiksdotter och hennes familj.

De sysslar med långrevsfiske och deras företag i Grindavik levererar till hela Europa och det finns gott om fisk i havet.

Vi följer med när morgonens fångst ska vägas. Allt kontrolleras noggrant av staten så att ingen överfiskar de redan ganska generösa kvoterna.

Men Margaret tycker att de fiskar på ett ansvarsfullt sätt och bara tar det som kvoten tillåter. Men visst finns det en oro att EU skulle kunna minska den isländska kvoten.

– Ja det är nog en av anledningarna till att vi är tveksamma, vi vill välja vad vi ska bestämma själva.

Inte överens

Vid sidan av fisket finns det egentligen bara en sak som alla islänningar vi möter stoltserar med och det är en islandströja stickad av den egna ullen som kallas Lopi.

Vi möter Gudjon Kristianson och Hulda Henriksdotter, deras garnfabrik är Islands enda.

Här tar de tar tillvara på ullen från de isländska fåren och visst skulle ett EU-inträde och en stabilare valuta vara bra, det något som de ofta pratar om, men de är inte överens.

Hulda tycker att det skulle vara bra för landet och att det skulle skapa stabilitet men Gudjon är mera tveksam.

– Jag tycker vi är mer flexibla om vi inte är med i unionen, säger han.

Majoritet vill rösta

Och Eirikur Bergmann som är statsvetare och expert på EU integration på Bifröst universitet i Reykjavik säger att frågan kommer att ligga på is tills att man kan komma fram med en lösning på fiskefrågan.

Det finns ingen politiker som skulle våga lägga fram ett förslag annars, det skulle vara dött på förhand. I en färsk opinionsundersökning vill en majoritet av islänningarna dock rösta om frågan.

”Vi är lite envisa”

Men samma majoritet är också mot en EU-anslutning.

Jag frågar Margaret Bendiksdotter ännu en gång vad hon tycker om att inträdesförhandlingarna har stoppats.

– Det tänker jag inte alls på säger hon. Jag vill bara att allt ska fortsätta som det är nu. Jag tror vi islänningar helst vill bestämma själva. Vi är lite envisa på det sättet, säger hon och skrattar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet