Partiledare Jimmie Åkesson och riksdagsman Lars Isovaara. Foto: Scanpix

Isovaaras väska hittad på restaurang

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Lars Isovaara (SD) sade att två invandrare stulit hans väska. Men väskan hittades i den bar som Isovaara lämnade.

Enligt riksdagsledamoten Lars Isovaara var det ett rån på Riksbron i Stockholm natten till onsdagen som gjorde honom så upprörd att han strax därpå uttalade sig rasistiskt och kränkande mot en vakt i riksdagshuset.

”Natten mot den 28 november utsattes Sverigedemokraternas riksdagsledamot Lars Isovaara i närheten av riksdagshuset för en grov stöld av två okända personer med invandrarbakgrund”, skriver Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande.

”Lars Isovaara minns inte de exakta orden men har förklarat för partiet att det var något i stil med ”Jag orkar inte med det här invandrarsamhället”, fortsätter pressmeddelandet.

Det pressmeddelandet har senare dragits tillbaka. Partiets bild av det inträffade har förändrats, skriver SD i ett nytt pressmeddelande.

Enligt polisanmälan mot Lars Isovaara ska han ha gjort grisljud och spottat åt en vakt på riksdagen. Sverigedemokraterna förklarar ljuden med att Isovaara grät och snyftade. Isovaara ska även, enligt Expressen, ha sagt till vakten att han inte vill ha ”med såna som honom att göra”.

Väskan hittades i baren

Men enligt uppgifter till tidningen Expressen hittade personalen på den restaurang som Isovaara lämnade vid två-tiden på natten den kvarglömda väskan i baren och återlämnade den till riksdagens centralvakt, vilket tyder på att Isovaara aldrig blivit rånad.

– Jag känner inte till att han ska ha fått tillbaka den, vad jag vet har han inte fått tillbaka sin väska. Han har i dag spärrat alla kort och är väldigt bedrövad över att han förlorat många ägodelar i den där ryggsäcken, sade Martin Kinnunen, pressansvarig på Sverigedemokraterna, till Expressen i går.

Enligt ett vittne hade Isovaara ombetts att lämna baren eftersom han uppträtt störande mot andra gäster, säger ett vittne till Dagens Nyheter.

I ett skriftligt uttalande sent på onsdagskvällen sade SD-ledaren Jimmie Åkesson:

”Om det är så att vi har blivit vilseledda angående händelserna i går natt så måste det naturligtvis få allvarliga konsekvenser. Mer kan jag inte säga i det här läget”.

Väskan har lämnats in

John Arentoft, chef på riksdagens säkerhetsenhet, bekräftar att en väska som inlämnaren sade tillhör Lars Isovaara lämnades in till riksdagen under gårdagen.

– Den kom in i går och säkerhetskontrollerades i morse, säger John Arentoft som dock inte har fått någon uppgift om vem som lämnade in den.

Vid säkerhetskontrollen av väskan hittade personalen Lars Isovaaras passerkort till riksdagen.

Ringde själv Expressen

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Lars Isovaara ringde själv till Expressen under natten mot onsdagen och sade att han hade rånats på sin väska, skriver tidningen. Han förklarade vem han var och sade upprepade gånger att han ville att tidningen skulle uppmärksamma rånet.

Partiets partisekreterare Björn Söder satt i går i krismöte med Lennart Gustafsson, som har övergripande ansvar för säkerhetsfrågor i riksdagshuset.

– Det är aldrig acceptabelt att en medarbetare eller uppdragstagare utsätts för någon form av kränkning, säger Lennart Gustafsson till Expressen.

SD håller en pressträff klockan 11 med partiledaren Jimmie Åkesson. Lars Isovaara kommer inte att vara med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-topp avgår efter rasistpåhopp

Mer i ämnet