Fia Börjesson är IVA-sköterska i Stockholm och känner en oro för att det ska blir lika illa som i våras. Foto: SVT

Iva-sköterskan Fia: ”Håll ut lite till”

Uppdaterad
Publicerad

Coronafallen ökar och det gör också trycket på sjukhusens intensivvårdavdelningar.

Fia Börjesson, iva-sjuksköterska på Södersjukhuset hoppas att fler ska se allvaret i situationen.

– Håll ut lite till. Om avdelningarna blir fulla blir det svårare för oss att göra vårt jobb.

Antalet svenskar som testar positivt för det nya coronaviruset ökar dramatiskt och under torsdagen beslutade Folkhälsomyndigheten om nya allmänna råd i Sörmland och Kronobergs län, efter larm om ökad smittspridning.

Råden innebär bland annat att man ska undvika att ha fysisk kontakt med personer som man inte bor med. Inomhusmiljöer, butiker och simhallar ska undvikas och 50-personersregeln har återinförts.

Coronapandemin

”Mullrar under marken”

Även i Stockholm ökar fallen. Under torsdagen vårdades i Stockholms län 22 personer på intensiven för covid-19 och 225 patienter på övriga avdelningar. Totalt sett är det en ökning med 16 personer jämfört med dagen innan.

Fia Börjesson är specialistsjuksköterska på Södersjukhusets intensivvårdsavdelning och beskriver läget som alltmer ansträngt.

– Vi känner av den här ökningen. Vi känner av att det mullrar lite under marken, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Även om situationen är betydligt bättre än den var i våras är det många av Fia Börjessons kollegor som befarar att Sverige nu befinner sig i upptakten av en ny våg.

– Just nu har vi ett platsläge som är okej. Men oron ligger i att vi ska fylla våra platser och att vi ska ha personal, material och ork till det här. Vi kan reaktivera hur vi jobbade i våras, det är skönt att ha i ryggen. Men oron finns där ändå.

Manar till försiktighet

Vad som ligger bakom den nya ökningen är oklart. Testningen har ökat, framförallt i Stockholmsregionen, men det finns också tecken på att det slarvas med restriktionerna.

Nu är det dags att tänka till, tycker Fia Börjesson.

– Jag förstår att människor är trötta. Man är less på det här sabla viruset. Men var snälla och håll ut lite till. Vi måste kunna erbjuda plats. Blir det fullt på avdelningarna, då blir det svårare för oss att göra vårt jobb, säger Fia Börjesson och fortsätter:

– Vi måste se till oss själva. Måste jag gå åka till det här varuhuset, måste jag gå på fest idag? Alla måste försöka att använda sitt sunda förnuft.

Här kan du höra hela studiosamtalet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet